El jutjat arxiva les diligències obertes per la troballa de 15 cossos de represaliats franquistes a la fossa 22 de Paterna

La magistrada afirma que els possibles delictes estarien prescrits perquè les morts s'haurien produït fa més de 70 anys
/ València
5 abril 2018 01:00h
La investigació va ser oberta després que l\'equip arqueològic que porta a terme els treball d\'exhumació posara en coneixement del jutjat l\'aparició d\'aquestes restes òssies.

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Paterna (Horta Oest) ha decretat l'arxivament de les diligències iniciades després de l'aparició d'almenys 15 cossos amb signes de violència a la fossa número 22 del cementeri municipal.

Segons la notificació, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ), la magistrada assenyala que l'informe de la forense determina que les restes òssies no són recents, sinó que tindrien més de 20 anys. Concretament, faria més de 70 anys que van ser morts, confirma l'informe forense, temps que supera "amb escreix" el determinat per a la prescripció dels delictes, segons l'article 131 i següents del Codi Penal.

En referència a la imprescriptibilitat dels crims de lesa humanitat i genocidi, la magistrada exposa que va ser inserida en el Codi Penal l'any 2004 i cita sentències del Suprem de l'any 2009, en les quals es fixa la irretroactivitat. Així mateix, afegeix que, en cas de tractar-se de víctimes del franquisme, qualsevol possible responsable dels crims tindria més de 100 anys o hauria ja mort. La magistrada cita també la Llei d'Amnistia del 1977 i recorda que una sentència del 2017 del mateix jutjat va determinar l'arxiu de les diligències de la fossa 113 del mateix cementeri. 

La investigació es va obrir després que l'equip arqueològic que porta a terme els treballs d'exhumació de les fosses comunes del franquisme, amb suport de la Diputació de València, la diputada de Memòria Històrica d'aquesta institució i la presidenta de l'Associació per a la Memòria Històrica de Carlet, Amelia Hernández, posaren en coneixement del jutjat l'aparició d'aquestes restes òssies, amb evidències clares de mort per violència i traumatismes compatibles amb impactes de bala.

next