Diari La Veu del País Valencià
El cant d’estil i el hip hop, baralla de galls a l’Arniches d’Alacant

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat la programació pública que acollirà el Teatre Arniches d’Alacant durant els tres mesos de primavera, així com els projectes que porten el segell de l’IVC i que formaran part d’altres cicles en diversos espais de la ciutat. En total, l’ens cultural de la Generalitat ha inclòs en el cartell prop de 40 propostes entre les quals destaca la creació d’un nou festival dedicat a la improvisació a partir de la música i la cultura popular i urbana.

En la primera edició d’Improversa, una innovadora proposta impulsada per l’IVC, es confrontaran estils de tarannà tradicional, com el cant d’estil, i l’urbà, com el hip hop, que protagonitzaran una inèdita baralla de galls prenent com a matèria primera dos estils musicals distanciats en el temps, però amb elements en comú com ara la creació ad hoc i en viu. Es tracta, doncs, “d’un festival que reuneix la música popular, la música popular urbana i la música popular tradicional, on les paraules tenen un pes molt important, tant en el cant improvisat tradicional i urbà com en altres expressions més elaborades, com poden ser el hip hop o la cançó d’autor”, va explicar la directora adjunta de Música i Cultura popular de l’IVC, Marga Landete.

Més enllà d’Improversa, del qual encara no s’han donat més detalls al voltant dels participants i les dates, des d’abril a juny, l’Arniches acollirà per primera vegada la companyia Aracaladanza, que durà l’espectacle Vuelos. El circ també tindrà presència amb Rudo de Manolo Alcántara.

El teatre continuarà sent la punta de llança de la programació del teatre públic a la ciutat d’Alacant, on ressalta el Shakespeare en Berlín de la companyia liderada per Chema Cardeña, Arden Produccions. Lucas Locus porta una proposta arriscada sobre malalties mentals, mentre que dues companyies candidates als Max, La Estampida i el Teatre de la Abadía, aterraran a la ciutat de la llum, els primer amb Las princesas del Pacífico i els segons amb He nacido para verte sonreír amb Isabel Ordaz.

La temporada teatral acabarà amb la pallassa Pepa Plana i el seu espectacle Paradís pintat. Per als xiquets i xiquetes, tindrà lloc el cicle ‘Som menuts’ amb dues propostes: de titelles amb Periferia Teatro i de bombolles de sabó amb En els núvols, de la Negra.

Pel que fa al vessant musical, destaquen els concerts de Maria Arnal i Marcel Bagès. Però dins del cicle de concerts singulars ‘Atiende Alicant’, l’IVC col·labora amb la proposta de Boogarins i el concert dels alacantins The Red Velvet com a tancament de la temporada primaveral.

Per últim, onze pel·lícules conformaran els cicles oferits per la Filmoteca a Alacant, una oferta que es perllongarà fins a mitjans del mes de juliol.

Paral·lelament a la temporada de l’Arniches, la ciutat d’Alacant acollirà per segon any els festivals Tercera Setmana, organitzat per l’Associació Valenciana d’Arts Escèniques en col·laboració amb l’IVC, i Abril en danza, organitzat per la companyia Otradanza.

Comparteix

Icona de pantalla completa