Puigdemont reclama a l'Estat que deixe d'entorpir el Parlament de Catalunya

El president destituït ha defensat la candidatura de Jordi Sánchez, que segueix empresonat, com a president
7 abril 2018 01:00h

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha reclamat a l'Estat que canvie d'actitud i que deixe d'entorpir el Parlament de Catalunya. En una roda de premsa des de Berlín –la primera des que va sortir divendres de la presó de Neumünster–, el president destituït ha constatat que el candidat a la investidura, Jordi Sànchez, "té intactes els seus drets com a diputat" i que, per tant, "pot ser elegit president".

Davant d'una gran expectació mediàtica al centre de l'Aquarium de Berlín, Puigdemont ha explicat que fixarà la seua residència a la capital alemanya mentre dure el procés judicial, ja que ha de comparéixer setmanalment davant la justícia. Tot i això, ha afegit que, una vegada acabe aquest procés, té la intenció de tornar a Brussel·les i seguir viatjant per Europa.

Puigdemont ha insistit que cal reclamar a l'Estat que canvie la seua actitud, després del pronunciament del Comité de Drets Humans de les Nacions Unides, un "aval" per a la candidatura de Sànchez: "L'ONU exigeix a l'Estat que garanteixi els seus drets polítics per a ser elegit president", ha proclamat el líder de JxCat que, així mateix, ha sentenciat que Espanya ja no té "cap excusa" si vol continuar comportant-se com un "estat de dret". A més, Puigdemont ha dit que si l'Estat permet la investidura de Sànchez seria un "bon començament" per a un "canvi d'estratègia", sobretot després del pronunciament de l'ONU: "Tota la força la posarem aquí", ha proclamat, defensant amb fermesa la candidatura de l'expresident de l'ANC.

No hi ha rebel·lió

El president destituït, que ha reiterat que no té previst renunciar al seu escó com a diputat parlamentari, ha constatat que seria "surrealista" que les autoritats espanyoles persistiren a perseguir els "presos polítics" per rebel·lió, un delicte que "no han comès", segons ha opinat. En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que diversos sistemes judicials europeus ja han assegurat que no reconeixen aquest delicte en els casos dels líders independentistes: "L'única violència de l'1-O va ser la de la policia espanyola contra gent indefensa que volia expressar-se i que defensava les urnes amb el seu cos", ha asseverat.

En la mateixa línia, el líder de JxCat ha remarcat que si l'Estat insisteix en el delicte de rebel·lió quedarà en "evidència" la "causa general" contra l'independentisme. "Tant de bo el que passa a Europa pugui convidar els poders de l'Estat a replantejar-se la seva estratègia", ha manifestat.

"Actituds antieuropees"

El dirigent independentista també ha alertat de les actituds "antieuropees" de l'Estat i ha advertit de la reacció de la "dreta espanyola" amb el procés independentista, una postura que hauria de preocupar tothom, tal com ha assenyalat.

Puigdemont ha comentat en aquest sentit que algunes accions espanyolistes són contràries al sentit democràtic que impera a la Unió Europea. Encara sobre l'Estat, Puigdemont també ha recordat que ha reclamat diàleg "sense condicions" al govern espanyol, i en diverses ocasions, però sense èxit.

Residència a Berlín

Finalment, Puigdemont també ha detallat que fixarà la seua residència a Berlín perquè és on ha comunicat a les autoritats alemanyes que continuarà. Això, ha dit, no canviarà fins que acabe el procés judicial al país germànic. Ara bé, el president destituït ha subratllat que, si després se li permet viatjar "lliurement", la seua intenció és tornar a Bèlgica, on va començar a implantar el "Govern legítim" i on es vol continuar.

next