Diari La Veu del País Valencià
Oltra reivindica a Llíria el poble gitano com una part inseparable de la història valenciana

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reiterat el suport i reconeixement del Consell a la comunitat gitana del País Valencià i ha reivindicat la identitat cultural i singular del poble gitano com a “part inseparable de la història i de la societat valenciana”.

Mónica Oltra ha participat a Llíria en els actes de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, on ha expressat també el seu compromís de promoure “la participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la nostra societat”. En la seua intervenció, la vicepresidenta ha posat l’accent en el seu propòsit de continuar lluitant contra la discriminació i la creixent gitanofòbia, que, al seu judici, “limita el desenvolupament personal i professional d’aquest col·lectiu, atempta contra la dignitat de les persones i vulnera drets fonamentals”.

A més, s’ha compromés a seguir promovent mesures encaminades a reduir la desigualtat que afecta les persones gitanes, especialment en l’àmbit educatiu, per a aconseguir un sistema educatiu “més inclusiu i integrador, tan important per a la igualtat d’oportunitats de les futures generacions”, i també per a aconseguir millors coneixements de la comunitat gitana, la qual cosa “contribuirà, sens dubte, a combatre prejudicis i estereotips”.

També les mesures que incloguen la millora de la qualificació professional i l’accés al mercat laboral, la reducció del percentatge de llars de famílies gitanes, considerafes com a infraviviendes, i la reducció de les desigualtats socials en l’àmbit de la salut.

Així mateix, Oltra ha mostrat la seua obstinació a combatre la imatge social negativa i estereotipada de la comunitat gitana, tan arrelada en la societat actual, visibilizant la pluralitat i diversitat existent dins del poble gitano, ha explicat. Sobre aquest tema també ha recordat que la campanya institucional impulsada enguany des de la Conselleria d’Igualtat de visibilització del poble gitano, sota el lema ‘La Veu Gitana 2018’, pretén aconseguir, un any més, que la veu de les persones gitanes “siga escoltada en condicions d’igualtat per tot arreu i, particularment, la dels xiquets i xiquetes”.

D’altra banda, la vicepresidenta del Consell s’ha referit a les línies nominatives destinades pel seu departament als programes i actuacions municipals adreçades a aconseguir la igualtat i inclusió del poble gitano en tots els àmbits i, especialment, en aquells que es consideren prioritaris per a l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano.

Concretament, ha assenyalat que Llíria disposa enguany de 9.000 euros, un increment del 50 per cent respecte a l’any passat.

Estratègia Valenciana

Igualment, Oltra ha precisat que totes les propostes i polítiques del Consell entorn del poble gitano estan arreplegades en l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano –de manera que es compleix amb el compromís acordat en el Seminari de Torrevella del Consell–, que va estar aprovada per unanimitat en la Comissió Mixta creada per al seu desenvolupament.

Sobre aquest tema ha retret que fins a l’arribada del Consell del Botànic les polítiques públiques per a pal·liar l’especial vulnerabilitat de la població gitana “mancaven d’un pla estratègic integral i d’una avaluació”. Aquesta situació, ha lamentat, “impedia tindre un rigorós diagnòstic de la situació de vulnerabilitat amb les diferències zonificades a la Comunitat Valenciana”.

L’Estratègia a desenvolupar entre 2018 i 2023 compta amb dos eixos, sis línies estratègiques i dues línies transversals, centrats en la lluita contra la discriminació, accions en l’àmbit educatiu, polítiques de salut, foment de l’ocupació, accés a l’habitatge i mecanismes de foment de la participació.

Entre les mesures concretes de l’Estratègia, Mónica Oltra ha citat la que la proposta d’incloure en la pròxima reforma de l’Estatut valencià el “reconeixement i protecció” del poble gitano i de la seua llengua i cultura, així com la creació d’un Consell Valencià del Poble Gitano intergeneracional i paritari que actuarà com a “òrgan de coproducció i codecisió de les polítiques públiques relatives a la població gitana”.

La vicepresidenta del Consell ha recordat que per al disseny i desenvolupament de l’estratègia i d’un pla integral, la Conselleria creara una comissió mixta amb l’objectiu de coordinar totes les institucions públiques que treballen en l’àmbit de la inclusió del poble gitano i l’engegada dels mecanismes i de recursos públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa