Diari La Veu del País Valencià
L’Oficina de Drets Lingüístics rep cinc reclamacions per vulneració de drets

L’Oficina de Drets Lingüístics posada en marxa per la Generalitat en 2017 ha rebut fins al moment un total de cinc reclamacions i un suggeriment relacionats amb la vulneració de drets. Així ho ha avançat en una entrevista amb Europa Press el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, qui ha remarcat la tasca de “mediació i mai sancionadora” d’aquest organisme.

El director general ha assenyalat que fins ara l’oficina ha registrat “només cinc reclamacions i un suggeriment per vulneració de drets lingüístics”, majoritàriament referides a organismes de caràcter públic. Davant d’aquestes queixes, ha explicat, l’actuació consisteix a posar-se en contacte amb els implicats i elaborar un informe que s’envia a la part reclamant. Trenzano ha emplaçat a conéixer tots els detalls més endavant, ja que l’oficina presentarà una memòria anual que farà arribar a les Corts i a altres institucions. A més, ha avançat que està previst dur a terme una presentació oficial de l’Oficina de Drets Lingüístics amb una jornada de formació per als ajuntaments.

Trenzano ha defensat que “un dels objectius de legislatura del govern del Botànic és desplegar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), aprovada fa 34 anys, però que durant l’època del PP no va desenvolupar cap tipus de normativa que emanara d’ella”. “Per això –ha continuat–, enfront d’aquests vint anys d’inactivitat, hem fet un nou decret de la Junta Qualificadora de Coneixements del València, un decret d’usos administratius i hem creat l’estructura d’un òrgan que naix per a vetlar per que ningú siga discriminat”. “Hem de garantir els drets, que ningú siga discriminat ni per sexe ni per raça, religió o llengua és una qüestió de responsabilitat”, ha asseverat.

Preguntat per les crítiques rebudes per l’oficina des del Partit Popular –que l’ha recorreguda–, Trenzano ha criticat que als populars “tot el que aquest Consell fa per protegir l’article 3 de la Constitució Espanyola, que diu que ‘la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció’, no li interessa”.

Construir ponts entre les persones

“El PP té una clara política de contraplanificació lingüística, no vol que avance cap altra llengua que no siga el castellà”, ha denunciat el director general, qui ha insistit que el PP “fa una lectura de l’oficina completament política i interessada, manipulant el seu contingut”, perquè l’organisme “no té capacitat de sancionar”.

“Aquest govern no vol que ningú siga sancionat per raó de llengua; nosaltres creiem que les llengües estan per a construir ponts entre les persones, mai per a ser element de conflicte”, ha sentenciat,

En aquesta línia, el responsable de política educativa de la Conselleria d’Educació ha fet notar que l’oficina és “una estructura que naix per a assegurar els drets lingüístics de tots els valencians”. Per tant, ha postil·lat, “no és una oficina del valencià, sinó de les llengües cooficials, el que passa és que és cert que assistim a una major vulneració dels drets de les persones que parlen valencià que de les que parlen en castellà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa