Diari La Veu del País Valencià
La Guàrdia Civil engega una operació a Catalunya contra els Comités de Defensa de la República

La Guàrdia Civil ha posat en marxa aquest dimarts una operació per a detindre diversos membres dels Comités de Defensa de la República (CDR) per terrorisme i rebel·lió pels talls de carreteres i l’alçament de peatges que es van portar a terme aquesta Setmana Santa. Les detencions estan ordenades pel jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional. La setmana passada, la Fiscalia de l’Audiència Nacional ja va avisar que actuaria “amb contundència” contra les activitats d’aquests grups, a qui ja deia que se’ls podia atribuir delictes de rebel·lió, malversació i d’altres contra l’ordre públic”.

La Guàrdia Civil ha confirmat fins al moment la detenció d’una dona de Viladecans, considerada “coordinadora” dels denominats Comités de Defensa de la República. La detenció s’ha fet a la mateixa localitat del Baix Llobregat pels suposats delictes de terrorisme i rebel·lió. L’operació engegada per la Guàrdia Civil aquest dimarts al matí continua oberta i no es descarten nous detinguts. Fonts de l’institut armat han confirmat que la detinguda serà lliurada directament davant el jutjat de l’Audiència Nacional i, per tant, se la traslladarà directament a Madrid.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha explicat que fa setmanes que tant la Guàrdia Civil com la policia espanyola i els Mossos estan elaborant informes per a determinar com s’organitzaven els CDR. “Quan se’ns deia que hi havia inactivitat vam cridar a la calma i a la prudència, no calia detenir un qualsevol dels que participaven a les accions, sinó que volíem investigar i saber com s’organitzaven”, ha justificat.

Zoido ha assegurat que els CDR són hereus dels Comités de Defensa del Referèndum i que la seua actuació s’ha produït “abans i durant” el procés i l’1-O. “Per estructura i finalitat són iguals que els comités cubans”, ha comparat el ministre. A més, ha apuntat que són estructures “horitzontals” i que estan fent registres per a “obtindre proves” de com s’organitzen. “No són extremadament jeràrquics, sinó que són estructures molt horitzontals per a tindre més facilitats per a penetrar entre els joves i al territori”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa