Diari La Veu del País Valencià
La Unió sol·licita la devolució al sector agrari del cèntim sanitari
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors sol·licita que de manera immediata es procedisca a la devolució de les quantitats cobrades de forma indeguda als agricultors i ramaders del País Valencià, segons la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, pel cèntim sanitari dels combustibles. Demana així que s’habilite ràpidament el procediment oficial perquè es puga accedir a la devolució.

La Unió impulsarà una campanya en la qual posarà a l’abast de tots els agricultors i ramaders valencians els models de reclamació de la devolució del cèntim sanitari dels carburants utilitzats en motors i maquinària agrícola (gasoil B), tant si s’han utilitzat per a la producció agrícola, ramadera o forestal.

La Unió insta a un acord urgent entre Govern i Comunitats Autònomes per a aplicar de manera immediata la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va fallar dijous passat contra el cobrament del cèntim sanitari per considerar-lo il·legal.

En aquest sentit, demana que retornen els diners corresponents a la recaptació del cèntim sanitari en el gasoil B utilitzat en la producció agrària valenciana durant els quatre últims anys possibles, ja que la majoria dels productors agraris presenten anualment els seus consums de gasoil B a l’Agència Tributària estatal per a obtenir la devolució parcial de l’Impost Especial sobre Hidrocarburs (IEH) i per tant les Administracions tenen totes les dades individualitzades, a més de ser fàcil el rastreig del consum de gasoil B perquè cada agricultor i ramader disposa d’una targeta especial per a l’adquisició d’aquest carburant, per la qual cosa, d’ofici ja es podria abonar les quantitats cobrades de més.

Malgrat que la sentència europea parla que s’ha cobrat de forma il·legal durant els anys 2002 a 2012, la llei estatal només permet exigir la devolució dels últims quatre anys per haver prescrit i entrar en vigor l’1 de gener de 2013 la reforma d’aquest impost il·legal per a incorporar-lo a l’impost sobre hidrocarburs. Una altra qüestió seria el dels impostos sobre vehicles no agrícoles (cotxes, furgonetes o camions) on resultarà més complicat que els afectats tinguen les factures del consum de combustible.

La Unió posa a la disposició de tots els agricultors i ramaders els seus serveis tècnics perquè s’informen sobre aquest assumpte i després ja decidisquen si emprenen o no les reclamacions oportunes perquè els retornen un recàrrec que els han cobrat de manera il·legal.

Comparteix

Icona de pantalla completa