Diari La Veu del País Valencià
El Trinquet de Pelayo acull l’estrena mundial de la primera composició per a percussió i pilotaires

Aquest dimarts s’ha inaugurat la 40a edició del festival dedicat a les músiques actuals, Ensems, amb l’estrena mundial de la primera composició que fusiona els ritmes i sonoritats de la percussió amb el batec, esforç i vistositat de l’esport nacional dels valencians.

Trinquetíssim, una composició de 14 minuts creada ex professo per Jesús Salvador ‘Chapi’, ha servit per a donar el tret d’eixida a l’Ensems, que ha fet els primers passos en un escenari poc habitual com ara la considerada catedral de la pilota, el Trinquet de Pelayo de la ciutat de València.

L’estrena ha estat precedida per una presentació que ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, qui ha aprofitat per a agrair el suport que han donat les diverses institucions i empreses al festival per a configurar una edició que tindrà el major pressupost dels últims anys, al voltant de 200.000 euros, segons ha apuntat el director artístic d’Ensems, Voro García. Junt amb el conseller han estat Vicent Ros, com a coorganitzador del festival i director del Palau de la Música de València, seu de diferents concerts de l’Orquestra de València i la Banda Municipal, i en representació de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete, la directora adjunta de Música i Cultura popular de l’IVC.

Carregant el vídeo…

El grup de percussió Amores, format pel mateix Jesús Salvador ‘Chapi’, Àngel García i Pau Ballester, junt amb la col·laboració d’un ensemble de percussionistes, s’ha fusionat amb les pilotaires Andrea de Montserrat i Mónica Moya a la catedral de la pilota. Trinquetíssim, això no obstant, ha començat amb un passacarrer previ en què el conjunt de músics ha desfilat des de l’Estació del Nord fins al Trinquet de Pelayo amb un tub d’un set de campanes tubulars cadascun. El seguici ha entrat al trinquet i en eixe instant ha començat la partida musical.

Els sorolls de les sabates i els colps de la pilota tant a les mans com a les parets s’han imbricat entre els ritmes de vegades atmosfèrics i d’altres amb un clar tarannà tribal. Els percussionistes, però, interpel·laven les jugadores, encarnant per moments amb crits un suposat públic i un comentarista de la partida. Crits com “quinze, val i partida” o “guanyen els rojos” ressonaven entre unes parets que durant els darrers dies han servit d’escenari per a la música de nova creació. Tanmateix, sembla que aquesta novetat musical no ha acabat d’agradar el veïnat del carrer de Pelai, ja que, segons ha pogut saber aquest diari, el passat dilluns es va presentar la policia al trinquet per a interrompre l’assaig dels percussionistes i les pilotaires perquè una veïna va telefonar els agents per a denunciar els sorolls que provenien des de la catedral de pilota. Això va impedir que la prova de dilluns no es poguera finalitzar i que aquest dimarts la inauguració estiguera sota l’amenaça que en qualsevol moment poguera aparéixer la policia.

Comparteix

Icona de pantalla completa