Diari La Veu del País Valencià
Bankia preveu compensar l’Estat amb 1.500 milions en 3 anys per l’augment dels beneficis

Bankia ha celebrat aquest dimarts la Junta General d’Accionistes a València, on l’entitat té la seu social des de la seua creació. Els accionistes del banc han aprovat els comptes i la gestió de l’entitat de 2017 i els màxims directius del banc han fet balanç de les darreres fites i han explicat els objectius de Bankia per al futur.

Bankia ha donat per conclosa la normalització del banc 8 anys després de la crisi i la injecció de 22.424 milions de diners públics procedents del rescat europeu sol·licitat pel ministre Luis de Guindos en 2012. En aquest sentit, el president de l’entitat, José Ignacio Goirigorzarri, ha explicat que tornaran als accionistes 2.500 milions d’euros, dels quals 1.500 aniran a l’Estat com a propietari del 61% de les accions. El FROB ha recuperat 2.863 milions dels 22.424 concedits en 2012, el 13% de les ajudes públiques.

Segons ha explicat el president de l’entitat, el FROB ha venut un 7% del capital de Bankia, de manera que s’ha avançat en el procés de privatització de l’entitat. La venda es va realitzar entre grans inversors institucionals i es va produir per un import de 818 milions d’euros.

Goirigorzarri ha destacat que el benefici de l’entitat en 2017 va ser de 816 milions d’euros. Com a conseqüència d’eixos ingressos, l’entitat ha proposat als accionistes un repartiment de 340 milions d’euros en dividends, que es repartiran el proper 20 d’abril. Per a 2018, Bankia preveu un benefici de 1.300 milions d’euros.

Fusió amb BMN

La fusió amb Banco Mare Nostrum (BMN) ha sigut un dels fets més destacats per a l’entitat en 2017. En aquest sentit, Goirigorzarri ha assenyalat que el procés està molt avançat i que s’ha conclòs pràcticament amb el procés de tancament d’oficines que es va anunciar en la fusió. També ha acabat ja el procés d’integració de les plataformes informàtiques.

Segons ha explicat Goirigorzarri, “el primer impacte del procés d’integració” dels treballadors “ha sigut satisfactori”. L’objectiu per als propers mesos es avançar en la integració cultural i en la unificació dels sistemes de gestió, per a donar un “servei excel·lent i homogeni” en tots els punts de venda.

El conseller delegat del banc, José Sevilla, ha explicat que l’aportació de BMN ha suposat un augment dels actius totals de 34.800 milions d’euros, un 19%. El creixement en inversió de crèdit ha sigut de 20.400 milions d’euros, un 20%, i en dipòsits de clients, de 28.600 milions d’euros, un 28%.

En termes de quota de mercat, BMN aporta un 1,8% en crèdits i un 2,4% en dipòsits, la qual cosa situa les quotes de Bankia a finals de 2017 en el 10,6% i 11,3% respectivament i l’aferma com la quarta major entitat financera del l’estat espanyol per volum de negoci.

Pel que es refereix al compte de resultats, el principal efecte ha estat el derivat de la comptabilització de la provisió per als costos d’integració futurs per import de 311 milions d’euros nets d’impostos. Això ha suposat una reducció del benefici net de 816 milions a 505.

Pla Estratègic

Entre els fets més destacats ha estat la fusió de Bankia amb Banco Mare Nostrum. Internament, Goirigorzarri ha destacat la renovació del Consell d’Administració, que es va portar a terme, de manera parcial, durant 2017. Bankia “ha acollit la recomanació del Codi de Bon Govern” i té per objectiu aconseguir que en 2020 el 30% dels membres del Consell d’Administració siguen dones. Segons ha denunciat el representant de CCOO en l’entitat, “la presència de dones disminueix significativament” en els llocs directius. La plantilla compta amb un 54% de dones, però les directores d’oficina només en representen el 35%. Les directores de zona suposen “només” el 25% dels treballadors i les directores corporatives representen menys del 10% i només hi ha una al Consell d’Administració. “Aquesta fotografia ja no és socialment acceptable”, ha assegurat el representant sindical.

Goirigorzarri ha assenyalat que Bankia ha complit tots els objectius del Pla Estratègic i de Reestructuració vigent fins a 2018 i ha considerat que aquest dimarts ha començat una nova etapa de creixement, que tindrà com a guia el Pla Estratègic 2018- 2020. Els eixos principals de l’estratègia de Bankia seran: un bon govern corporatiu que estiga compromés amb els objectius del banc, un compromís amb la societat i augmentar la satisfacció dels clients.

En aquest sentit, busquen augmentar els seus clients particulars un 5% fins a 2020 i aconseguir que la seua satisfacció arribe al 90%. Pel que fa a la banca de negocis, l’entitat vol incrementar els seus clients un 20%.

Segons Goirigorzarri, aquests objectius s’aconseguiran esforçant-se a millorar l’eficiència, “que només es por aconseguir mitjançant la utilització adequada de les possibilitats que dóna la tecnologia”. En aquest sentit, ha apuntat que continuaran desenvolupant la seua utilització. Amb tot això, Bankia vol convertir-se en “el millor banc d’Espanya”.

Així, ha destacat l’alta digitalització dels seus clients, ja que des de 2014 s’ha multiplicat per 1,5 el número de clients que utilitzen canals en línia habitualment per a operar amb el banc. No obstant això, Goirigorzarri ha insistit que existeix una “realitat multicanal” que fa que encara el 40% dels clients es relacionen exclusivament a les oficines.

Comparteix

Icona de pantalla completa