Els alcaldes de l'àrea metropolitana de València exigiran amb una marxa a Madrid 38 milions per al seu transport

Generalitat i ajuntaments denunciaran davant el Ministeri d'Hisenda la "marginació" del transport metropolità als PGE de 2018
/ València
10 abril 2018 01:00h
La marxa per a reclamar el finançament del transport metropolità de València està convocada per a la pròxima setmana.

Representants de la Generalitat i responsables locals de la ciutat de València i dels municipis situats en la seua àrea metropolitana reclamaran la setmana vinent a Madrid, davant el Ministeri d'Hisenda, els 38 milions d'euros que demanen al govern espanyol per a finançar el transport públic interurbà després que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018 no hagen arreplegat cap partida en aquest sentit.

El viatge ha sigut impulsat per l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) per a portar davant el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "la veu valenciana" i una demanda que l'administració autonòmica, l'Ajuntament de València i la majoria dels 60 municipis del seu voltant que comparteixen amb la capital transport públic consideren "justa" i "imprescindible".

Així ho ha anunciat aquest dimarts la gerent de l'ATMV, María Pérez, després de la reunió que ha mantingut, al costat del secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, amb alcaldes de l'àrea metropolitana de la capital valenciana per a "analitzar la situació davant l'exclusió, una vegada més, de la subvenció al transport metropolità de València en els PGE" de 2018.

A la trobada han acudit l'alcalde de València, Joan Ribó, i alcaldes i regidors de localitats situades al seu voltant. A aquesta cita han sigut convidats responsables municipals de 60 poblacions de les comarques de l'Horta, Camp de Túria, Camp de Morvedre i la Ribera, que agrupen prop de 2 milions d'habitants, "potencials usuaris de transport públic". L'ATMV ha destacat que en els comptes de l'executiu espanyol per a 2018 "no es dedica ni una sola partida al transport metropolità de València, mentre que Madrid rebrà 127 milions; Barcelona, 109 milions, i Canàries, 48 milions".

La mobilització que s'ha programat a Madrid per a reclamar ajudes al transport públic metropolità de València i el seu voltant s'emmarca en "les mesures adoptades davant la falta de finançament" per part del govern de Mariano Rajoy, com ha indicat el secretari autonòmic. Boira ha considerat "incomprensible" que "el projecte il·lusionant, modern i alternatiu al vell sistema de mobilitat" a València, una proposta que "beneficia tothom", es mantinga "sense la subvenció per part de l'Estat en els PGE que mereix". Així mateix, ha subratllat que "la Generalitat ha fet els deures" per a poder comptar amb aquesta ajuda després de "l'aprovació de l'Autoritat de Transport Metropolità i els plans necessaris".

El responsable autonòmic ha afirmat que "amb els diners perduts en els dos últims anys" per no haver rebut aquesta subvenció, una quantitat que ha xifrat en prop de 80 milions d'euros, "es podria haver reordenat dues vegades tot el sistema de concessió d'autobusos de tota la Comunitat Valenciana o haver acabat la T2 de Metrovalencia fins a Natzaret".

Boira, que ha assenyalat que aquesta quantitat representa "més que tota la despesa de personal de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)", ha manifestat que "no existeix explicació racional i objectiva a la marginació" del transport públic metropolità a València en els PGE i el "càstig" als valencians. Així, ha censurat el "baix finançament" i "inversió per habitant" i ha destacat que en l'àrea metropolitana de València es produeixen cada dia uns 500.000 desplaçaments que "no tenen color polític".

En aquest sentit, la gerent de l'ATMV ha lamentat que malgrat les reivindicacions fetes al govern de Rajoy en els comptes de 2018 "no hi haja ni un sol euro" per a aquest transport públic i que, així, "de forma injustificada, es discrimine quasi 2 milions d'habitants". "No està justificat que la tercera àrea metropolitana d'Espanya es quede al marge"

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat que són milers les persones a les quals cada dia afecten les polítiques de transport de l'àrea metropolitana i ha anunciat la decisió de l'Ajuntament de convocar el Consell Social de la Ciutat per a analitzar la falta d'ajudes en els PGE i fer d'aquesta reivindicació "un tema de tota la ciutadania".

"És imprescindible dir a Montoro que açò s'ha d'arreglar", ha subratllat Ribó, que ha apuntat que el consistori ha fet també "els deures" i ha destacat el creixement d'EMT València –un 14% en pressupost i un 10% en usuaris des de 2015–. L'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha valorat la decisió de "visibilitzar a Madrid" la reivindicació valenciana, mentre que l'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira García, ha apel·lat a la "força del municipalisme".

next