Diari La Veu del País Valencià
Banca Armada denuncia que Bankia va invertir més de 180 milions d’euros en empreses d’armament

L’associació Banca Armada ha denunciat aquest dimarts, durant la Junta d’Accionistes de Bankia a València, que l’entitat, presidida per José Ignacio Goirigolzarri, ha invertit més de 180 milions d’euros en empreses d’armament. Segons ha denunciat aquesta organització, Bankia hauria aportat diners a mercantils com Maxam, Navantia, Indra i Oesia.

Un dels portaveus de Banca Armada, Edgar Vega, durant el torn de paraula lliure de la Junta d’Accionistes, ha sigut l’encarregat de verbalitzar la denúncia. Segons ha explicat en la seua intervenció, Bankia “ha atorgat mitjançant crèdits 142 milions d’euros a l’empresa Maxam; 30 milions, a Navantia; 2 milions i mig, a Oesia, i ha invertit en Indra més de 5 milions i mig d’euros a través de fons d’inversió, accions i bons”. Aquesta associació pot participar en la Junta d’Accionistes gràcies a la cessió d’accions. Així, Banca Armada, que col·labora amb el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha aprofitat l’oportunitat per a “sensibilitzar sobre la relació d’aquestes pràctiques financeres amb les tragèdies humanes derivades dels conflictes internacionals”.

En aquest sentit, han denunciat que Maxam ha rebut 142 milions d’euros en crèdits i, segons les dades de què disposa Banca Armada, aquesta empresa és una de les fabricants d’explosius militars més grans del món. La mercantil elabora explosius civils i militars: municions de morter de calibre mitjà, d’artilleria i d’armes lleugeres; magranes subaquàtiques, i bombes adossades, entre d’altres. “A més, els exporta a països com l’Aràbia Saudita, que està implicat des de fa anys en la guerra de Iemen”, han denunciat.

Pel que fa a Navantia, Banca Armada assegura que és la principal fabricant espanyola de bucs de guerra. Navantia ha rebut 30 milions d’euros en crèdits des de Bankia segons l’organització, que assegura que existeix un acord comercial entre aquesta empresa i Aràbia per a la construcció de 5 bucs de guerra que acabarien en mans d’aquest país, al qual responsabilitzen de la guerra a Iemen.

Bankia també ha destinat més de 5 milions i mig d’euros en fons d’inversió, accions i bons a Indra, una empresa de l’estat espanyol que desenvolupa, entre altres coses, electrònica militar, simuladors de vol i sistemes de tir i de defensa electrònica. “Subministra armes i altres equipaments militars que alimenten els conflictes armats, al mateix temps que es beneficia per partida doble del drama de la guerra, ja que ven equips de seguretat i control de fronteres per a evitar l’entrada de les persones a la recerca d’asil en el territori de la Unió Europea”, segons han assenyalat des de Banca Armada.

Per últim, han destacat que Oesia ha rebut de Bankia 2 milions i mig d’euros en crèdits. És una empresa espanyola que desenvolupa tecnologia aplicada al sector militar, com els simuladors d’artilleria de campanya que s’utilitzen en nombrosos exèrcits o com els sensors de cerca i seguiment per infrarojos necessaris per a la cerca i detecció automàtica de blancs. L’exèrcit de l’Aràbia Saudita ha adquirit 76 d’aquests avions de guerra, “que molt probablement estan sent utilitzats en l’ofensiva bèl·lica saudita en territori iemenita”, asseguren.

Per la seua banda, el president de l’entitat, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat que comparteix la “repulsa que generen a tots” les guerres a les quals s’ha referit Edgar Vega. No obstant això, ha rebutjat la responsabilitat que el representant de Banca Armada a atorgat a Bankia. En aquest sentit ha insistit que la tecnologia que desenvolupen aquestes empreses pot ser utilitzada “amb bones finalitats”.

Així, Goirigolzarri ha recordat que Bankia té unes polítiques específiques que impedeixen finançar empreses que fabriquen, distribuïsquen o comercialitzen bombes de dispersió, mines antipersones o armes biològiques o químiques. Tampoc tenen permés finançar operacions o projectes d’empreses del sector armamentístic el país d’origen de les quals estiga immers en conflictes armats o figure en la relació de països sotmesos a embargament d’armes per part de la Unió Europea o l’ONU.

Tal com ha explicat el president de l’entitat, Bankia compleix amb tots els requeriments de l’ONU en matèria de política armamentística i ha instat “de tot cor i amb bona fe” a posar en el seu coneixement qualsevol trencament d’aquestes normes envers els drets humans.

Comparteix

Icona de pantalla completa