Diari La Veu del País Valencià
Les Trobades esperen reunir 210.000 visitants en un any marcat per l’homenatge a Joan Fuster

Les Trobades d’Escoles en Valencià 2018 començaran diumenge que ve, 15 d’abril, marcades per l’homenatge a l’assagista Joan Fuster i amb la voluntat de llançar una “invitació a voler el valencià”. L’any passat, les diverses cites “van superar amb escreix la xifra de 210.000 assistents i en aquesta ocasió la intenció és arribar a més gent”.

Així ho ha expressat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, en la roda de premsa de presentació de les Trobades 2018, que s’ha desenvolupat a la plaça de les Antigues Escoles de Rafelguaraf (la Ribera), la localitat amfitriona de la XXXIII Trobada de la Ribera, la primera d’enguany, que tindrà lloc el diumenge 15 d’abril, segons ha informa l’entitat cívica a través d’un comunicat.

D’abril a juny, aquestes trobades se celebraran per tot el país sota el lema ‘Nosaltres, pel valencià’, en homenatge al pensador i escriptor de Sueca Joan Fuster. L’objectiu “és dir-li a tothom que les Trobades trauen al carrer el model d’ensenyament òptim: l’educació en Valencià”, ha explicat Moreno. D’entre els avantatges d’aquest model educatiu, el president d’Escola Valenciana ha destacat que “estudiar en valencià acosta al plurilingüisme, al domini de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà, garanteix un coneixement pràctic de l’anglès i dota l’alumnat de les capacitats necessàries per a viure i conviure en una societat multilingüe i multicultural”. Així, ha assenyalat que “en un món globalitzat, el valencià obri la porta a les llengües”.

Per la seua banda, el president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, Joan Cortés, ha exposat que “el model d’ensenyament que proposa Escola Valenciana es recolza en la renovació pedagògica i la recerca científica, està arrelat a l’entorn i és constructivista”. “Sobretot, planteja el reconeixement de les comunitats educatives que introdueixen elements innovadors perquè les xiquetes i xiquets aprenguen amb un somriure”, ha resumit.

L’entitat ha convidat la ciutadania a gaudir de les 19 festes pel valencià que se celebraran. Aquest diumenge 15 d’abril, Rafelguaraf obrirà el calendari festiu i li seguiran Alcanalí (la Marina), Alfara del Patriarca (Horta Nord), la Vall d’Uixó (Plana Baixa), Monòver (Vinalopó mitjà), Elx (Baix Vinalopó), Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), Alacant, València, Llanera de Ranes (la Costera), Begís (Alt Palància), Ador i Palma de Gandia (la Safor), Vilanova d’Alcolea (Plana Alta), Montitxelvo (Vall d’Albaida), Torrent (Horta Oest), Polop (Marina Baixa), Gilet (Camp de Morvedre), Bétera (Camp de Túria) i, finalment, Biar (Alt Vinalopó), que tancarà en juny aquesta agenda.

La memòria de Joan Fuster marcarà l’edició d’enguany. En aquest sentit, s’ha triat el lema ‘Nosaltres, pel valencià’, amb l’objectiu de celebrar “la dignitat del poble valencià i li fa l’ullet a una de les obres cabdals del País Valencià, com és Nosaltres, els valencians.

“Despertar consciències”

Des de l’entitat asseguren que les Trobades, “igual que Joan Fuster, desperten consciències”. Així, Escola “aprofita aquestes trobades per a proposar a la ciutadania canvis substancials”, entre els quals cita com a “reivindicació històrica” la d’incloure la competència lingüística en la llei de funció pública valenciana. Així, des d’Escola Valenciana no consideren “estrany” que els empleats públics atenguen en les dues llengües oficials i han lamentat que, enguany, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià complirà 35 anys i el valencià “encara no gaudeix d’una situació de normalitat. Fa falta una espenta per a potenciar el valencià i contribuir a la normalització”, ha asseverat Vicent Moreno.

Comparteix

Icona de pantalla completa