Diari La Veu del País Valencià
Mercadona ven un 4% més i no augmenta plantilla
Europa Press / València

Així ho ha donat a conèixer aquest dijous en roda de premsa el president de la companyia, Juan Roig, qui ha detallat que les vendes per volum han augmentat un 2%. Roig ha assenyalat que estan “molt satisfets” atès que les seues previsions “no eren tan optimistes”, però finalment s’han aconseguit “mantenir” els números. “Mercadona va bé i els resultats així ens ho diuen”, ha asseverat.

La cadena de supermercats valenciana va augmentar el passat any la seua productivitat un 6 per cent i va mantenir la seua plantilla en 74.000 persones (després de l’increment de 10.000 treballadors durant els exercicis 2010 i 2011), amb un augment salarial del 0,3 per cent.

Roig ha detallat que el 80 per cent de la plantilla actual, aquells amb més de quatre anys d’antiguitat, té un salari de 1.400 euros nets al mes, més -si escau- dues mensualitats en primes per objectius. L’1 de març passat l’empresa va repartir entre els seus treballadors més de 257 milions d’euros en concepte de prima per objectius.

“Per a nosaltres és un orgull, paguem un sou molt alt i exigim molt”, ha incidit el president de la companyia, qui ha detallat que l’índex de rotació de la plantilla ha baixat al 3,2%. L’objectiu és aconseguir el “zero tècnic” en 2016.

En 2013 la cadena va invertir 650 milions d’euros, la mateixa xifra que un any abans, quantitat que s’ha destinat principalment a l’obertura de 61 supermercats, fins a arribar a una xifra de 1.467, i la reforma de 53 locals per a adaptar-los als productes frescos, així com a la construcció del bloc logístic de Guadix (Granada) i al d’Abrera (Barcelona), actualment en construcció.

Respecte a la relació de la cadena amb els seus proveïdors, Roig ha assenyalat que la cadena ha canviat la seua estratègia, en passar de ser distribuïdors a veure “el que demana el client” i des d’ací anar al sector primari per a veure “com fer les coses”. En aquest sentit, ha recalcat que la seua prioritat és “que tots els membres de la cadena estiguen satisfets”.

“Tots els interproveedors guanyen diners, hem creat indústria”, ha agregat Roig, qui ha indicat que sempre que vegen una bona idea en un emprenedor l’ajudaran en la inversió, encara que a llarg termini no tenen previst “quedar-se” amb cap d’ells.

Aposta pels frescs

En la seua aposta pel sector primari, Mercadona va tancar 2013 amb acords de col·laboració amb 5.600 agricultors, 3.600 ramaders i 8.000 pescadors de 80 llotges de diferents punts de l’Estat espanyol. Per a Roig, els frescs “han de tirar de la cadena agroalimentària sostenible” que impulsa l’empresa.

D’altra banda, en el torn de preguntes el president de Mercadona ha indicat que la internacionalització de l’empresa està “parada” i ha insistit que no creu que la grandària de les empreses determine el seu èxit, sinó que aquest és per a “qui millor ho fa”. “El peix àgil és el que triomfa, el lent no”.

Respecte al preu de la cistella de la compra, Roig ha assenyalat que intentaran baixar-la aquest 2014 entorn d’un 1 per cent, encara que açò dependrà de si es produeix un augment de la demanda.

Així mateix, qüestionat sobre si es plantegen obrir els diumenges, Roig ha incidit que no volen fer-ho, encara que “si Mercadona, per a vendre, ha de ballar sevillanes, ballarà sevillanes”. D’aquesta manera, ha incidit que encara que ara com ara no preveuen aquesta possibilitat, atès que l’empresa aposta per la conciliació de la vida familiar i laboral, “si fa falta obrir, obrirem”.

En l’àmbit laboral, Roig ha advertit que “si no es crea més demanda, no hi huarà més llocs de treball”. En els dos primers mesos de l’any, ha incidit, continua la mateixa tendència de 2013 i no s’ha notat “cap alegria”.

Finalment, en ser preguntat sobre la seua successió, el màxim responsable de la cadena valenciana ha indicat, després d’esmentar la presència de la seua filla en l’auditori, que “està clara” i, encara que espera continuar en el càrrec “el màxim temps possible”, la seua eventual successió està “prevista”.

Comparteix

Icona de pantalla completa