Diari La Veu del País Valencià
Les bandes valencianes intentaran 18 rècords Guinness perquè les escolten Madrid i el món

Dels diversos llocs on es poden batre rècords Guinness al voltant de la música, un és a totes passades el País Valencià. No en seran un ni dos, sinó que per a celebrar que la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) commemora aquest 2018 mig segle de vida se’n superaran díhuit, entre els quals destaca el de la desfilada més nombrosa i el del concert de banda de música més gran, una marca que es va establir a Noruega amb 20.100 intèrprets i que, amb l’objectiu de sobrepassar-la, a hores d’ara la FSMCV ja ha inscrit 18.160 músics. Només en resten 1.940 executants per a establir una nova fita en el conegut Llibre Guinness dels rècords, per això, el president de la federació, Pedro Rodríguez, va fer aquest dimecres una crida a la participació oberta als instrumentistes i la ciutadania.

Els actes per a superar els 18 rècords es repartiran pel territori: a Castelló de la Plana el 21 d’abril, a Alacant el 12 de maig i el 26 de maig a València, on a través d’una festa es retrà homenatge als músics perquè “se senten orgullosos de celebrar 50 anys”, van explicar des del camp de futbol del València CF, on de moment està pràcticament garantit que se superaran 15 dels 18 rècords mundials. El de la banda més gran encara no està garantit i el de la desfilada, actualment, va avançar Rodríguez, se superarà folgadament ja que han confirmat l’assistència 250 bandes que suposaran 14.320 músics fent cercavila per la ciutat de València –el rècord està ara per ara establert en 130 agrupacions i 8.230 participants.

Els esdeveniments que tindran lloc a les tres ciutats (Castelló de la Plana, Alacant i València) serviran per a homenatjar tota la tasca que es duu a terme al voltant de les societats musicals, des de l’ensenyament a les escoles de música fins a les famílies, que en alguns casos comparteixen faristols fins en quatre generacions d’un mateix llinatge. A València, la “festa”, com la va qualificar Pedro Rodríguez, posarà al centre de l’espectacle el músic, vertader protagonista del moviment musical al País Valencià. Però, la festivitat també tindrà una peculiaritat reivindicativa, va assegurar el president de la FSMCV: “Serà un colp de puny damunt de la taula de cara a Madrid”, va emfatitzar Rodríguez.

Fins a 549 societats musicals, 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis de tot el territori valencià s’apleguen sota el paraigües de la Federació, un ens a través del qual s’ha distingit la tasca musical que desenvolupen al país amb vint-i-quatre premis on destaquen la Medalla de Plata al Mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura en 1992, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en 1994 i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural i Musical Corbandas a Colòmbia. A més a més, aquest 2018, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va iniciar els tràmits de l’expedient per a declarar les formacions bandístiques Bé d’Interés Cultural. Malgrat que les xifres indiquen que el 50% de les bandes que hi ha a l’Estat són valencianes, des del govern espanyol a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM) “no ens donen cap ajuda”, va assegurar Rodríguez.

Batre aquestos rècords farà que les bandes valencianes ressonen a la resta del món, però, des de la FSCMV també s’espera que eixes melodies arriben a Madrid, perquè, per a la capital d’Espanya, les xifres del moviment associatiu musical més gran de l’Estat els semblen “una manifestació local”, va respondre Rodríguez preguntat per aquest diari. Eixa concepció deixa fora de subvencions la FSMCV. En canvi, “per a promocionar la cuina basca es van donar 7 milions d’euros”, va retreure el president de la federació.

Un país de rècords musicals

La plaça de bous de Castelló de la Plana serà la primera parada dels rècords Guinness. La mateixa organització que cataloga i valida els rècords va proposar establir dues marques a la capital de la Plana que no s’han fet fins a la data, com és el major grup de músics que són família troncal –per exemple besavis, avis, fills i néts al mateix escenari– participant en un espectacle musical i un altre similar, però on el parentesc siga per connexió familiar, és a dir, a més de la consanguinitat podrà ser per afinitat: besavis, avis, fills, néts, matrimonis i nebots, per exemple. Ambdues plusmarques se superaran, va assegurar Rodríguez.

A Alacant tindrà lloc la lliçó de música més multitudinària fins a la data (assolida en 2.489 discents), ja que el compositor i enginyer Jorge Sastre farà uesa classes amb el sistema Soundcool per a 4.974 alumnes que es reuniran a la plaça de bous de la capital de l’Alacantí el 12 de maig.

Per a convertir-se en el país dels rècords musicals, el Mestalla i la ciutat de València seran els escenaris per a superar 15 rècords Guinness: el major ensemble d’oboès se superarà per 599 músics (fins ara no estava establert); el major ensemble de corn anglés tindrà 5 instrumentistes però aquest rècord mai s’havia plantejat; el major ensemble de clarinets reunirà a 4.565 executants d’aquest instrument i se superarà a bastament (està fixat en 321); també el de major ensemble de saxòfons se superarà amb facilitat, ja que al Mestalla aniran 3.122 instrumentistes (estava marcat en 1.875); el conjunt de trompes també superarà amb escreix la xifra actual de 179, ja que el 26 de maig hi seran 990; l’ensemble de fiscorns de València sumarà 162 músics, de manera que se superarà la xifra de 146 actual; 2.003 trompetistes superaran el rècord establert en 1.166 intèrprets; l’ensemble de trombons tindrà 1.352 músics i el de bombardins, que no s’havia fet fins a la data, reunirà 569 instrumentistes; l’ensemble de tubes estarà format per 676 executants i se superà la xifra actual; la família de percussió està fixada en 7.089 intèrprets i la federació ha registrat 2.042 músics però es compta a sumar tots els altres músics per a interpretar una composició creada ex professo per Llorenç Barber per a percussió corporal, que ubicaria la xifra molt per damunt del rècord actual.

El rècord al major nombre de bandes en una desfilada es compta amb 250 agrupacions però per a conformar la formació bandística més gran calen 1.940 músics encara que des de la FSCMV es van mostrar optimistes i confiats de reunir un nombre suficient. En canvi, pel que fa al rècord d’ensemble de flautes, situat en 3.742 actualment, no es van mostrar convençuts de poder-lo superar, ja que ara per ara només hi ha registrats 1.821 flautistes.

Una “gran festa a Mestalla”

La gran desfilada que recorrerà els carrers de València fins a arribar al Mestalla encara no té concretada el recorregut, va explicar Pedro Rodríguez. Dins de l’estadi se celebraran diferents estrenes mundials de composicions encarregades a José Rafael Pascual Vilaplana, la Marxa Federal obra de Bernardo Adam Ferrero i l’obra per a percussió corporal de Llorenç Barber. La FSMCV també ha convidat la cantant Sole Giménez, que actuarà amb la Jove Banda Federal dirigida per Saül Gómez, així com les tres bandes municipals, que desfilaran juntes al camp de futbol.

Xarxa Teatre serà la companyia encarregada de coordinar els espectacles que s’han creat per a les tres ciutats. A Castelló de la Plana i a Alacant, el projecte gira al voltant dels paisatges sonors de la geografia valenciana i té com a fil conductor el guerrer de la Valltorta, va explicar Leandre Escamilla. Per a València, la companyia de Vila-real proposa resseguir les “potes de la música”, un espectacle on “el músic se senta orgullós de ser músic”, va dir Escamilla. Per a això, la companyia posarà de relleu el moment en què el músic rep el seu instrument per primera vegada, un moment “emotiu”, va afegir el membre de Xarxa Teatre. Per a gaudir de la “gran festa” que tindrà lloc a Mestalla s’han posat a la venda 10.000 entrades a 10 euros i 4.000 a 6 euros. A més a més, del recapte se destinarà 1 euro a programes d’inclusió social, va apuntar Pedro Rodríguez.

Comparteix

Icona de pantalla completa