Torrent ajorna el ple d'investidura i es querellarà contra Llarena per prevaricació pel veto a Sànchez

El president del Parlament català reuneix divendres de forma extraordinària la Mesa per a formalitzar la denúncia apel·lant a la vulneració dels drets del candidat
12 abril 2018 01:00h
La celebració d\'una nova sessió per a escollir un president dependrà, de nou, dels grups polítics.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha ajornat el ple d'aquest divendres. La decisió del jutge del Tribunal Suprem de no permetre que el candidat de JxCat, Jordi Sánchez, assistisca a la sessió plenària que l'hauria pogut convertir en president fa que Torrent haja deixat en suspens el ple. A canvi, segons ha pogut saber l'ACN, el president reunirà de forma extraordinària divendres al matí la Mesa del Parlament amb la intenció d'impulsar una querella per prevaricació contra Llarena pel veto a Sànchez, apel·lant a la vulneració dels drets polítics del candidat. Si tot va tal com s'ha previst, la Mesa aprovarà, a proposta de Torrent, presentar la querella i s'encarregarà preparar-la tan bon punt se celebre la Mesa.

El Parlament respondrà també als tribunals. És la decisió que aquest divendres prendrà la Mesa de la cambra, convocada extraordinàriament per Torrent per a les 10 i mitja del matí, on s'acordarà encarregar a un advocat extern que prepare immediatament una querella per prevaricació contra el jutge Pablo Llarena, després que haja denegat el permís a Sànchez per a assistir a la sessió de la seua investidura. Així ho han explicat a l'ACN fonts parlamentàries coneixedores de l'estratègia que seguirà ara la cambra. D'aquesta manera, el Parlament denunciarà la vulneració dels drets polítics del candidat, posarà de manifest que té el seu dret de sufragi actiu i passiu intacte i retraurà al jutge que haja obviat la pauta marcada per les mesures cautelars del Comité de Drets Humans de l'ONU. 

De la mateixa manera, Torrent ha anunciat que ha decidit ajornar el ple previst per a aquest divendres a les 10 del matí en vista que l'absència de Sànchez impediria que es poguera celebrar la investidura. En un comunicat, el president explica que ha pres aquesta decisió "malgrat la resolució del Comité de Drets Humans de les Nacions Unides que obliga l'Estat a garantir els drets polítics" de Sànchez. 

Torrent va proposar Sànchez com a candidat el passat dissabte 7 d'abril en comprovar que era el diputat a la cambra amb més suports per a poder ser investit. El dilluns 9 d'abril, va convocar el ple i va enviar un escrit al magistrat Llarena per tal que duguera a terme les "mesures necessàries que garantissin el dret de Sànchez a participar en la investidura, en compliment amb la resolució del Comité de Drets Humans de les Nacions Unides del 23 de març, que insta l'estat espanyol a prendre totes les mesures necessàries per a garantir els drets polítics del diputat”.

En l'escrit, el president afirmava que "la concessió de les mesures cautelars per part del Comité de Drets Humans de les Nacions Unides implica una obligació de resultat per a tots els poders de l'Estat i exigeix que s'habilitin els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez pugui sotmetre's al debat d'investidura". De la mateixa manera, avisava que "en el cas que el Tribunal Suprem no complís la resolució es produiria un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez i l'Estat espanyol incompliria les seves obligacions internacionals".

Ara, la celebració o no d'una nova sessió per a escollir un president dependrà de nou dels grups polítics i de si prefereixen posar sobre la taula el nom d'un altre diputat que puga aglutinar suports suficients per a ser investit. Si això no passa abans del 22 de maig, expirarà el temps previst per la llei i es convocarien automàticament noves eleccions al Parlament.

next