Diari La Veu del País Valencià
Milers de persones es concentren a Barcelona per a reclamar l’alliberament dels presos polítics

Milers de persones omplen l’avinguda del Paral·lel de Barcelona i la plaça d’Espanya per a reclamar la llibertat dels “presos polítics” i el retorn dels “exiliats”. El color groc tenyeix el recorregut de la manifestació sota el lema ‘Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!’. En la capçalera, les protagonistes són les fotografies dels nou “presos polítics”: Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull. A més de les fotografies dels 7 “exiliats”: Carles Puigdemont, Toni Comín, Anna Gabriel, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira i Meritxell Serret.

Es preveu que la marea arribe als jardins de les Tres Xemeneies, on es farà l’acte central. Més de 900 autobusos s’han desplaçat fins a Barcelona des de diferents punts de Catalunya per a unir-se a la manifestació que coincideix amb els sis mesos de l’empresonament del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de l’expresident de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez. A les 13.00 hores també ha hagut una concentració a l’Estació del Nord de València, on els manifestants mostraran el seu suport als membres del consell empresonats.

Capçalera de la manifestació a Barcelona. / ACN

El grup impulsor de l’Espai Democràcia i Convivència està format per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), CCOO, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global, Òmnium Cultural, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Unió de Pagesos i UGT.

Des de l’escenari situat al parc de les Tres Xemeneies es llegirà un manifest i familiars dels presos pronunciaran un discurs. Concretament ho farà la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet i Oriol Sànchez. La música anirà a càrrec de Roger Mas, Núria Graham, La Folie i la Companyia Elèctrica Dharma i diverses colles castelleres alçaran pilars al llarg de la marxa. A la manifestació hi participen representants de diferents partits: JxCat, PDECat, ERC, Catalunya en Comú, Demòcrates de Catalunya i la CUP.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat els assistents a la concentració en 315.000. Davant de tots ells, el fill de Jordi Sànchez, Oriol Sànchez, ha estat l’encarregat de llegir un missatge que son pare li ha fet arribar des de la presó. “Creieu que mereix governar-nos qui no respecta el resultat de les eleccions? Creieu que mereix governar-nos qui viola els nostres drets civils?”, s’ha preguntat en veu alta l’expresident de l’ANC, que també ha demanat a la població catalana que no es deixe “atemorir”. “No cediu mai al xantatge de la por ni a la violència”, ha demanat Sànchez. “Avui tornem a demostrar un cop més la capacitat del poble català d’unir-se en moments difícils, d’injustícia, però també d’esperança”, ha celebrat també Jordi Cuixart per boca de la seua parella, Txell Bonet.

Agraïment dels polítics empresonats i “exiliats”

Els polítics catalans presos i “exiliats” han agraït des de les xarxes socials la mobilització a Barcelona. L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat amb un missatge en anglés i alemany que la marxa ha sigut una nova “demostració democràtica i cívica”. “Catalunya està demanant llibertat. Nosaltres som ciutadans europeus que només volem viure en pau, llibertat i sense por”, ha afegit Puigdemont al seu compte de Twitter. Raül Romeva, pres a Estremera, ha agraït als manifestants que hagen tornat a eixir al carrer i s’ha mostrat “impressionat”. Segons Romeva, cal eixir al carrer no només per a reclamar la llibertat dels presos sinó també per a defensar les llibertats dels ciutadans. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de Suïssa, ha afirmat que se sent a Barcelona malgrat la distància. “Com sempre, el clam és clar, pacífic i multitudinari”, ha resumit.

En la mateixa línia, la consellera cessada Meritxell Serret ha afirmat que “avui molts som a Barcelona malgrat la distància, amb el cap clar i el cor tranquil, per clamar de nou pacíficament que la democràcia sempre guanya”. El president d’ERC, Oriol Junqueras, des d’Estremera, ha piulat: “La història s’escriu gràcies al vostre compromís constant”. “Fins i tot ben lluny hem notat el vostre escalf”, ha afegit.

Per la seua banda, l’exconseller Jordi Turull ha dit que “dignitat, civisme, pacifisme i llibertat” són “valors que ens caracteritzen” i que els manifestants han “demostrat una vegada més”. “Mil gràcies pel vostre suport”, ha reiterat.

I en el mateix sentit ha anat la piulada de l’exconsellera Dolors Bassa, que ha assegurat que l’esclaf també “ha arribat” a la presó d’Alcalà-Meco. “Un cop més ho hem tornat a demostrar sortint al carrer pacíficament, units i reclamant justícia”, ha subratllat. “Som un poble impressionant. Gràcies”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa