El País Valencià trau la Roja a Fabra amb el Tio Canya de fons

Milers de ciutadans ixen al carrer exigint eleccions anticipades
7 març 2014 01:00h
RedactaVeu / Europa Press / València

Una marea de ciutadans anònims i representants de més d’una trentena d’entitats dels sectors de la sanitat, l'educació, la cultura, el drets socials i laborals, la llengua, democràcia, mitjans de comunicació i sostenibilitat així com dels principals sindicats i partits polítics de l'oposició -PSPV, EUPV i Compromís- han eixit al carrer per traure la '#Roja a Fabra' i denunciar la situació “difícil” i “d’emergència” per la qual travessa el País Valencià a tots els nivells a causa del model econòmic, social, cultural i polític del partit en el govern de la Generalitat.

L’acció simbòlica #Rojaafabra s’ha desenrotllat de forma simultània a Castelló i València.

En València, els grups participants han eixit des des de diversos punts organitzats temàticament rumb a la plaça de la Mare de Déu, on han mostrat les seues targetes roges com a símbol contra la política de Fabra. 

Els assistents han corejat lemes com  'Molta corbata i molt poca vergonya', 'Fabra dimissió' i 'Fora'. També han mostrat pancartes en les quals es llegien consignes com 'No volem un ninot de president' i 'Fabra i Rita dimissió i els corruptes a presó'.

La columna que ha eixit des de la plaça de la Reina portava els lemes ‘Per l'ensenyament’, ‘Per les polítiques d'Igualtat i pel dret a l'avortament’ i ‘Pel nostre camp i el Medi Ambient’. Per la seua banda, la de Torres de Quart era l'abanderada ‘Per la informació, democràcia i cultura’, mentre que la que ha eixit des de les Torres de Serrans ha fet el seu recorregut amb el lema ‘Pels drets socials i dels dependents, Sanitat’.

A l'arribada a la plaça de la Mare de Déu de les columnes, s'ha procedit a la lectura del manifest on s'ha reclamat a Fabra la convocatòria d'eleccions anticipades “per a avançar solucions, recuperar el temps perdut, aportar confiança i posar les bases per a una recuperació econòmica, política i moral de la societat valenciana”.

Els organitzadors han reivindicat “aire fresc" en les Institucions i gent disposada a treballar amb il·lusió en favor dels interessos col·lectius”. Així, en aquesta línia, han denunciat “l'augment devastador" de l'atur, "l'atonia" econòmica, el tancament d'empreses, la desindustrialització, "l'abandó" del camp, la "deriva autoritària d'uns governants que no escolten ni dialoguen", les "actituds irresponsables que posen en perill les Institucions Autonòmiques", la privatització dels serveis públics, la venda "a preu d'isc del nostre patrimoni" i la "destrucció" de la "nostra" Ràdio-Televisió”.

"Terra de saqueig"

Així mateix, han qualificat la gestió del Govern 'del PP  de “megalòmana i fracassada”, que “té noms i cognoms” i que ha “embrutat la imatge” del País Valencià, convertit en “terra de saqueig”.

Una altra circumstància que han ressaltat ha sigut el “brutal dèficit estructural del finançament, escandalosament lesiva per als interessos valencians”.
 
En aquest sentit, han denunciat que els compromisos de la Generalitat en sanitat, ensenyament, serveis socials, administracions locals, infraestructures, justícia, recerca, polítiques d'igualtat entre homes i dones i pagament a proveïdors estan sotmesos a “una tensió extrema que perjudica greument la recuperació econòmica i el benestar de la població”.

En declaracions als mitjans, la vicepresidenta de Valencians pel Canvi -una de les organitzacions convocants de la marxa-, Rosa Solbes, ha apuntat que la targeta roja “es trau al camp de joc quan algú juga malament o juga brut”, tal com considera que està fent-ho el Govern de Fabra i del PP “des de fa moltíssim temps”. “Ja va sent hora que s'assabenten que la societat civil valenciana organitzada, la de debò, la que no està subvencionada, el que vol és pronunciar-se en les urnes”, ha destacat.

Solbes ha precisat que aquest acte és “totalment democràtic” per a demanar que es puga “votar ja, el més prompte possible”. “El que el poble valencià pensa ho sabrem en les urnes, però si no ens convoquen no ho podrem esbrinar”, ha afirmat.

Així mateix, la responsable de la Dona de CCOO PV i militant del moviment feminista, Càndida Barroso, ha assenyalat que aquesta concentració és un “acte simbòlic” per la “falta greu” que ha comès el Govern valencià i el Govern de l’Estat.

“Està fallant estrepitosament i la ciutadania està farta, amb tanta pobresa, tanta corrupció, tant debilitament dels serveis públics, tanta agressió a les dones, tanta falta de respecte a la gent xicoteta, a la gent malalta, a la gent de la discapacitat”, ha criticat.

Per la seua banda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha lamentat que les mesures impulsades per la Generalitat quant a retallades en educació i l'arranjament escolar han suposat un “atac directe” a l'escola pública i en valencià, així com una “derivació d'alumnat per a la concertada”. “Sobre diners, no entrem en els detalls, perquè hi ha diners per a moltes coses, i l'educació i la sanitat no haurien de tocar-se per res”, ha assegurat.

Així mateix, el membre de la Coordinadora de Discapacitat i Dependència Marque Fornés ha explicat que la marea taronja per la discapacitat reclama “que no es retalle” a aquest sector, ja que als centres “se’ls està obligant als usuaris a pagar un copagament que és genocida, que els està retornant a les seues cases, i estan sense cobrar les ajudes des de fa mesos”.

Per a Fornés, la solució no solament passa per convocar eleccions, sinó que “cal transformar tota la societat des de la base”, si bé ha estimat que les eleccions permetrien l'entrada d'altres grups polítics que “per descomptat ho faran molt millor, perquè és impossible fer-ho pitjor que Fabra”.

Tancament de dependents

Paral·lelament i en en el marc d'aquesta acció conjunta de protesta, un grup d'una vintena de dependents ha accedit sobre les 19.00 hores a la Basílica de València per a dur a terme un tancament amb el qual pretenen “demanar empar a l'Església, ja que aquest Govern no fa cas”. 

El seu portaveu, Elvira Murcia, ha explicat que la seua intenció és romandre allí fins que els tiren i que deixaran una carta dirigida a l'Arquebisbe, Monsenyor Carlos Osoro, per a demanar-li que s'acoste a escoltar-los.

Al finalitzar la manifestació,  Al Tall ha tornat a cantar el Tio Canya.
 

Rafa Xambó i Vicent Torrent

Un canvi "necessari"

L’objectiu principal d’aquesta acció simbòlica i multitudinària, que des d'un principi ha aconseguit un ampli consens entre les entitats convocants, és la dimissió immediata de Fabra i la convocatòria d'eleccions anticipades. Les entitats, sindicats i partits organitzadors creuen possible que amb una “ampla i sostinguda mobilització social” es pot culminar el canvi “necessari” que reclama la societat civil.

Segons anunciaren els col·lectius, entitats i forces polítiques i sindicals organitzadores de la mobilització, aquesta serà "sostinguda en el temp" fins aconseguir "una presidència sorgida de les urnes, no com la que tenim". Sostenen que la “situació d'emergència” actual, "s'ha de traduir, mitjançant la demostració social" protagonitzada a València i Castelló" en una "nova representació institucional i política".

next