La Inspecció de Treball inicia una campanya per a lluitar contra l'economia submergida

El propòsit de les actuacións és evitar que es produïsquen pràctiques irregulars que a més afecten qüestions com la prevenció de riscos laborals
/ València
15 abril 2018 01:00h

La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha engegat per primera vegada una campanya contra l'economia irregular al País Valencià amb la col·laboració d'empreses, sindicats i ciutadania en una acció en la qual els agents socials més representatius (UGT, CCOO i CEV), a través del Consell Tripartit, han proposat una programació de campanyes a la Inspecció que es durà a terme en polígons industrials. 

El Consell Tripartit és l'òrgan de la Generalitat d'assessorament i consulta en matèria de relacions laborals, ocupació i negociació col·lectiva. Està integrat per representants de l'administració del Consell, de les organitzacions sindicals i de les associacions empresarials més representatives del territori, ha recordat la Generalitat en un comunicat. 

La campanya contra l'economia irregular es desenvoluparà en polígons industrials de tot el País Valencià, posant l'accent principalment en el sector tèxtil. L'operació consisteix en una intervenció integral, integrada i multisectorial, amb dos objectius fonamentals: donar resposta al problema específic de l'economia submergida, així com als fraus en la contractació, i la conscienciació sobre les conseqüències d'aquesta activitat irregular. 

Les actuacions que comprén són: control d'ocupació, verificació de la contractació, de la correcta gestió de prevenció de riscos laborals i la constatació d'accions amb perspectiva de gènere, com la comprovació dels protocols contra l'assetjament, entre altres mesures. 

Per a aquesta actuació contra l'economia irregular, els sindicats han participat en el Pla d'Actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social mitjançant propostes d'àmbits concrets d'actuació. La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno ha subratllat la importància de la col·laboració dels agents socials "per a aconseguir que la lluita contra l'economia submergida siga més eficaç". Moreno espera que aquesta cooperació amb els sindicats i les empreses es mantinga per al desenvolupament d'actuacions posteriors perquè "fer front a l'economia irregular és responsabilitat de tots". 

El propòsit de la campanya d'abril és "evitar que es produïsquen pràctiques irregulars, que a més afecten qüestions com la prevenció de riscos laborals", ha explicat Moreno. El Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Servef) s'encarregarà de redactar informes sobre les altes o incidències en la contractació que es detecten durant el període d'execució en el qual es duga a terme la campanya. A més, el Servef realitzarà un seguiment de les altes que es produïsquen en la Seguretat Social. 

Amb aquesta iniciativa, el Consell pretén destacar la tasca de l'actuació inspectora i fomentar una major relació entre les administracions competents, el personal tècnic, les empreses i els agents socials. La campanya de la Inspecció de Treball també té un marcat caràcter divulgatiu i està orientada a la ciutadania perquè "és necessària la conscienciació social en tota la Comunitat per a fer front als llocs de treball clandestins i l'evasió fiscal", ha expressat Cristina Moreno. 

El problema és que "pareix que societat valenciana no és conscient de les conseqüències de les activitats econòmiques irregulars". "La població ha d'entendre que l'evasió fiscal de l'economia oculta perjudica la societat en el seu conjunt perquè els diners que no es recapten no es pot destinar als serveis públics", ha exposat la directora general de Treball i Benestar Laboral. 

Per això, des del Consell continuen apostant per la cultura preventiva i per fer pedagogia: "Hem de conscienciar la societat sobre la xacra de l'economia submergida, perquè no presenta beneficis, solament inconvenients per a la ciutadania. Hem d'estar units contra ella", ha indicat Moreno. 

A aquest efecte, es difondrà el resultat d'aquesta campanya i les següents que es realitzen per a maximitzar el resultat de les actuacions. La Generalitat espera que, en donar a conéixer aquestes campanyes, la ciutadania prenga consciència de la necessitat del compliment de la legislació.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next