Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat esmenarà els PGE per a afegir els 133 milions que falten al Pla de Rodalia

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha convocat aquest dilluns els alcaldes dels municipis afectats per “la manca d’inversió” per a les línies de Rodalia als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2018. Un total de 115 alcaldes s’han reunit amb el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, per tal d’avaluar les previsions incloses al projecte dels PGE i traslladar les propostes oportunes al Ministeri de Foment.

Segons ha exposat Domingo, quan el Ministeri de Foment va anunciar el Pla de Rodalia, es va dir que aquest comptaria amb una inversió de 1.437 milions d’euros entre 2017 i 2025. Per aquest motiu, la Conselleria calcula que caldria invertir entre 160 i 175 milions d’euros cada any per tal d’acabar totes les actuacions previstes. No obstant això, Rodrigo ha denunciat que en 2017 es van destinar només 27 milions i que per a 2018 se’n preveuen 50, “clarament insuficients”. “Així es tardarien 29 anys, i no 9, a complir el pla, que, per tant, ja ha quedat en paper mullat”, ha sentenciat. El passat 5 d’abril, la conselleria ja va remetre un escrit al Ministeri de Foment demanant explicacions sobre el mateix assumpte i el govern espanyol va respondre que amb els 55,75 milions d’euros (IVA inclòs) compromesos en els PGE, a través d’Adif i Renfe, es podrà “avançar en les actuacions compromeses”.

Però la conselleria no està satisfeta amb aquesta resposta i aquest dilluns Rodrigo ha anunciat que la Generalitat esmenarà els PGE per tal que “als 50 milions pressupostats s’afegisquen els 133 que falten fins a arribar als 183 milions d’euros”. A més, el director general ha avançat que “en els pròxims dies, alcaldes i Generalitat ens concentrarem a l’Estació del Nord de València i a l’estació d’Alacant”. Rodrigo també ha remarcat que “cal convocar urgentment la comissió de seguiment prevista en el Pla de Rodalia”. Tot i que aquestes reunions s’han de celebrar cada 6 mesos, els afectats consideren que cal reunir-se ja.

El leitmotiv: Un finançament just

Rodrigo ha explicat que al País Valencià hi ha dos nuclis de Rodalia dels dotze que hi ha a tot l’estat espanyol: el de València i el d’Alacant-Múrcia. Aquestos dos nuclis suposen 37 milions de viatgers a l’any en rodalia “per a anar al treball, a estudiar o a comprar, és a dir, que tenen la necessitat diària de desplaçar-se”. “No parlem d’una situació episòdica com ho és l’AVE”, ha remarcat.

El director general també ha exposat que cada valencià rep 149 euros, mentre que la mitjana espanyola és de 217 euros i cada habitant de Cantàbria en rep 468, “el triple que un valencià”. Així, ha parlat de “poca inversió i falta d’equitat” i també d’uns “pressupostos escassos i injustos”. “Hi ha escassa previsió, escassa execució i escassa planificació”.

El Pla de Rodalia, redactat pel Ministeri de Foment, ja recull els problemes de la xarxa ferroviària, que consistirien en la saturació d’alguns trams, la limitació de la velocitat, l’existència de 48 passos a nivell, poblacions importants sense estació, manca d’accessibilitat, falta de seguretat o de fiabilitat en les infraestructures i poca freqüència en algunes línies. No obstant això, no queda massa clar què es podria fer amb els 50 milions pressupostats per ara. Rodrigo ha lamentat que “els PGE entren en molt pocs detalls” i que “són més les absències que les presències”.

Per exemple, es destinen zero euros a la línia de Xàtiva a Alcoi i de València a Utiel. També es destinen 19,8 milions d’euros –”així, en general”– als rodalia de València i “molta poca quantia a estudis informatius”. “Però no ens consta que es destinen massa diners a projectes licitables, que és el que de veritat importa”, ha denunciat. També ha dit que hi ha una xicoteta quantitat per a comprar material rodant i renovar la flota de trens, “tot i que no s’especifica quin”.

Uns serveis públics que vertebren el territori

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles (PSPV), ha assegurat que a les comarques del nord “ens vam alegrar molt quan al desembre es va presentar el Pla de Rodalia i amb el pas de 4 a 12 regionals diaris en cada sentit” perquè “amb un bon servei no faria falta que els nostres estudiants llogaren pisos a Castelló o València”. “És una reivindicació històrica”, ha dit, a més de denunciar que “el divendres i el diumenge els viatgers pareixen ramat”.

Pel que fa a l’alcalde d’Oliva, David Gonzàlez (Compromís), ha acudit en representació dels municipis de la línia C1 i ha remarcat que, “més enllà dels diferents governs de torn, hem de ser capaços de posar la problemàtica sobre la taula” i de “fer un exercici de transparència”. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà (PSPV), ha manifestat que “des de les comarques centrals valencianes ens sumem a eixa reivindicació que naix des de la Conselleria” i ha denunciat que “els PGE no preveuen ni un sol euro per a la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi”.

En representació de tots els municipis de la demarcació d’Alacant estava l’alcadessa de Monforte del Cid, María Dolores Berenguer (Esquerra Unida), qui ha explicat que a la línia Villena-Sant Vicent “tenim la infraestructura, però no parades” i ha manifestat que “no entenem per què des de 2013 hi passa l’AVE, que va trencar el camp visual, però no hi para el rodalia”.

Berenguer també ha denunciat que “o bé els pressupostos són zero euros o són paper mullat, perquè no s’executen”. “No es creuen els serveis públics, volen acabar amb ells i privatitzar-los, en lloc d’oferir un serveis que vertebren totes les províncies i el territori”, ha reiterat Berenguer, i ha exigit, “de nou, un finançament just i serveis públics”. Finalment, l’alcalde de Moixent, Teófilo Fito (Ciutadans), ha lamentat que “els pobles de l’interior no tenim un servei bo de ferrocarril” i que “els alcaldes som qui hem de donar resposta als veïns”.

Durant la reunió també hi ha hagut intervencions de l’alcalde de Vinaròs, Enric Pla (Tots i Totes Som Vinaròs), i de l’alcalde de Xirivella, Michel Montaner (PSPV). Malgrat que molts dels participants han reiterat la necessitat de fer un front comú, “tots junts” i “sense distincions” i fer “alguna cosa gran”, cap dels alcaldes que aquest dilluns han intervingut eren del Partit Popular.

Comparteix

Icona de pantalla completa