Diari La Veu del País Valencià
La 53a Fira del Llibre de València ix de Vivers per a celebrar la major edició de la història

La 53a Fira del Llibre de València encara la propera edició amb la intenció de convertir-se en la més gran de la història. Més enllà de l’augment de totes les xifres, aquest 2018, la festa del llibre que tradicionalment té lloc dins dels jardins de Vivers, conquereix altres espais de la ciutat com ara la Filmoteca, l’Espai Rambleta, el Mercat Central i l’Oceanogràfic. La intenció del Gremi de Llibreters passa perquè aquest “gran esdeveniment cultural”, com així el va qualificar el president dels llibrers de la ciutat, Nacho Larraz, acabe per ocupar tota l’urbs i, de moment, per primera vegada, ix dels jardins per a viure la literatura des d’altres quatre espais.

Però, aquesta 53a edició també està acompanyada per gestos, com ara, per primera vegada, la presentació de la Fira del Llibre, que s’ha celebrat aquest dilluns al saló dels Cristalls del consistori amb la participació, també de novell, de l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó.

En xifres, la Fira del Llibre de València tindrà lloc del 26 d’abril al 6 de maig i, tot i tindre un dia menys que la passada edició, s’aspira a “consolidar” els visitants de 2017, quan van passar per Vivers més de mig milió de persones, així com assolir les vendes, que van aconseguir l’any passat una quantia d’un milió d’euros.

Organitzada pel Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València amb la col·laboració de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), aquesta 53a edició tindrà 73 expositors –13 més que els 60 participants de 2017– i 112 casetes, el nombre més gran de la història de la fira. La direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana tornarà a fer-se càrrec de la carpa dedicada a l’exposició i venda dels seus fons editorials, on estaran representades al voltant de 40 empreses.

Pel que fa a signatures de llibres i activitats, hi ha programades 700 signatures –cent més que en 2017. Participaran prop de 7.000 xiquets –2.500 més que en 2017– en les diverses activitats al voltant del llibre i el foment lector, com ara les 119 presentacions, 150 entrevistes a autors, 32 taules redones, 36 espectacles, 18 recitals, 25 tallers i 60 activitats infantils. El recentment guanyador del premi de narrativa Enric Valor de la Diputació d’Alacant, Vicent Usó, i Almudena Grandes participaran en diversos clubs de lectura.

La Fira del Llibre tindrà tres exposicions: ‘Mordassa. Açò no va de gats’, organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana; ‘Astèrix. Exposició d’imatges’ organitzada per la fira i el grup Anaya, i ‘Llibres objecte, eines d’art’, a càrrec de la fira i l’Associació Nous Comportaments Artístics.

El cartell d’aquesta 53a edició és obra de Sandra Navarro, coneguda pel nom artístic de Lalalimola.

Més pressupost

La Fira tindrà un cost estimat de 360.000 euros, és a dir, 10.000 euros més que en 2017. El Gremi de Llibreters posa al conjunt del pressupost 200.000 euros –una quantia que s’alimenta de fons propis del col·lectiu i ajudes de la Generalitat, la Diputació de València i l’Ajuntament de València – i la Fundació Fira del Llibre de València aporta 40.000 euros, mentre que FULL afegeix al total 35.000 euros.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni destina 35.000 euros per a celebrar les activitats infantils i la carpa de les editorials valencianes. A més, les accions de foment del llibre de les llibreries, editorials i entitats té un valor de 50.000 euros aproximadament.

L’Ajuntament de València, a més a més, cedeix els jardins de Vivers i el Museu de Ciències Naturals.

Fora de Vivers

Per primera vegada quatre espais se sumen a l’escenari que representa els jardins de Vivers al voltant del llibre. L’Oceanogràfic acollirà un contacontes a partir del còmic Meduses, la Filmoteca de València projectarà La llibreria d’Isabel Coixet, el Mercat Central serà el lloc on esdevindrà l’espectacle A cau d’orella i l’Espai Rambleta programarà una de les seues sessions d’incògnit.

Els autors de la Fira

L’organtizació de la Fira de Llibre ha convidat un seguit d’escriptors amb els quals els lectors poden compartir presentacions, trobades i signatures d’exemplars. En l’extensa llista d’aquesta edició hi haurà autors com el premi Nadal, Alejandro Palomas, junt amb Juan José Millás, Laura Freixas, David Trueba, Fernando Delgado i un llarg seguit d’escriptors en llengua castellana.

Cal rebuscar entre els noms per a trobar autors en català convidats per la Fira del Llibre, com ara Carme Riera o baixar a l’àmbit de l’autoria local per a veure creadors en llengua pròpia.

Comparteix

Icona de pantalla completa