Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València demana als municipis un sobreesforç per a reduir les emissions de CO2

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, han presentat aquest dilluns al matí unes jornades que se celebraran en dotze municipis diferents sobre canvi climàtic i energia sostenible i que aprofundiran en la mobilitat elèctrica, l’autoconsum, la transició i la pobresa energètica. En l’acte de presentació els ha acompanyat també el president d’ASELEC (Associació d’Empreses Elèctriques de València), Rafael Castillo.

Segons Amigó, aquestes jornades tècniques d’àmbit comarcal, adreçades a càrrecs electes, a tècnics municipals i al públic en general, es realitzen “amb la finalitat de donar suport a l’esforç de les autoritats locals en l’aplicació de polítiques d’energia sostenible”, ja que ha remarcat que “els pobles i ciutats són directament o indirectament responsables de més de la meitat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a l’ús d’energia en les activitats humanes i que, per tant, és fonamental que en prenguen consciència i que passen seriosament a l’acció per a reduir-les”.

Coincidint amb Josep Bort, Amigó ha demanat un “sobreesforç per a reduir les emissions dels municipis que s’aconseguirà si posen en pràctica les accions que es proposaran en les jornades”. El diputat de Medi Ambient ha remarcat que, amb aquestes jornades, la Diputació pretén “traslladar el coneixement dels professionals a les comarques i que s’actue localment”. “Tot i que el canvi climàtic és una problemàtica global, els municipis són qui poden emprendre accions. Per això, hem de dotar d’informació i eines els municipis, uns deures que ens demanen des d’Europa i que ara ens toca exigir-los als nostres municipis”, ha afegit.

Per a Rafael Castillo, ASELEC i la Diputació “són institucions complementàries per a portar a terme aquest tipus de polítiques”. A més, ha mencionat que aquestes jornades estaran dividides en dues parts: una d’interrelació amb experts d’ASELEC i Aeioluz i una altra amb una zona de la carpa on els ciutadans “podran rebre informació sobre vehicles elèctrics –que estaran exposats– i punts de càrrega, entre d’altres.

Unes jornades en ruta

Les jornades començaran el pròxim 18 d’abril a Utiel i acabaran el 18 de juliol a Ontinyent. Durant aquestes dotze jornades, la ruta recorrerà els municipis d’Utiel, Aiora, Xàtiva, Xiva, Massamagrell, Sagunt, la Pobla de Vallbona, Torrent, Paiporta, Sueca, Gandia i Ontinyent.

En cadascuna de les localitats es donarà a conéixer el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia impulsat per la Diputació de València a partir d’una iniciativa presentada per la Comissió Europea l’any 2008. També es difondran coneixements tècnics sobre el cotxe elèctric i els punts de càrrega per a aquest tipus de vehicle, es promourà l’autoconsum, tot remarcant la necessitat d’impulsar la instal·lació massiva de plaques fotovoltaiques als municipis, i s’informarà sobre ferramentes específiques d’estalvi energètic com els programes “50-50” o l’estalvi en programes socials de pobresa energètica.

Comparteix

Icona de pantalla completa