CCOO recorda els anys gloriosos per a recuperar la fe de les bases

El centre cultural La Nau acull una exposició sobre els 50 anys del moviment obrer valencià de la mà del sindicat majoritari
/ València
18 abril 2018 01:00h
Obres d\'autors valencians com Juan Genovés, Rafael Armengol, Joan Castejón, o El Equipo Crónica i Monjades, afins a l\'ideari de CCOO, completen l\'exposició.

"Contra Franco vivíem millor?" Aquesta pregunta que es va fer als anys 90 Manuel Vázquez Montalbán surava en l'ambient de la presentació de l'exposició '50 anys de CCOO PV, construïm drets: mirant cap al futur', que acull el centre cultural La Nau. Vázquez Montalbán va acabar responent-se que no. Els assistents a l'acte segurament compartirien l'opinió de l'escriptor català i, de fet, el secretari general del sindicat, Arturo León, va assenyalar que la mostra "no pot servir com un element per a l'autocomplaença". No obstant això, la nostàlgia pel passat –que els sindicalistes van tractar de negar– predomina en una exposició que recorre totes les grans fites del sindicat des d'abans de la seua consolidació l'any 1968.

I és que amb el pas dels anys, la consideració social dels sindicats tradicionals ha caigut notablement. Arturo León ja havia reconegut en ocasions anteriors aquest desprestigi. Fins i tot va arribar a esmentar aquells als quals se'ls qualificava de "casta" i eren posats al mateix nivell que els partits tradicionals. 

Les conseqüències de la crisi econòmica i la impossibilitat dels sindicats per a revertir la situació van fer que molts associats perderen la fe en el sindicalisme. Els ERO, les dificultats de portar a terme la negociació col·lectiva, la baixada o congelació de sous i pensions i la pujada del preu de la vida va provocar que molts treballadors es donaren de baixa. De fet, segons va reconéixer Arturo León, durant els anys de recessió econòmica, CCOO PV va perdre representació en 17.000 empreses. I no només això: el sindicat al País Valencià comptava abans de 2008 amb 140.000 afiliats. En l'actualitat han arribat a ser 100.000, després de passar per un parell d'anys de "recuperació". 

Una mostra de les imatges reivindicatives de l'exposició. / DIARI LA VEU

Tot i tractar de no caure un una nostàlgia inevitable, l'exposició inaugurada aquest dimarts busca posar de relleu "la necessitat del sindicat i la vigència dels valors i ideals que el van fundar", va assenyalar León. En aquest sentit, el secretari general va destacar els darrers èxits de l'agrupació i la seua participació en la vida institucional. Per exemple, va celebrar la consecució de la Llei de la Renda Valenciana d'Inclusió. Durant la presentació, León va assegurar que CCOO "és un element de futur amb molts reptes per davant".

Dels primers detinguts a la darrera vaga del 8-M

Els organitzadors van destacar que l'exposició va comptar amb l'impuls de l'exrector de la Universitat de València, Esteban Morcillo. Amb ella, es vol recuperar la memòria històrica del que han sigut les Comissions Obreres del País Valencià des de la seua fundació, fa 50 anys, i del moviment obrer en general. La mostra, que es pot visitar a La Nau, comença amb un recorregut per la resistència a la dictadura i acaba amb les fets més recents, com la manifestació del passat 8 de maig. Entremig: detencions, victòries, sindicalisme sectorial, internacionalisme i lluita de classes tot plegat plasmat en fotografies, quadres, vídeos i, fins i tot, recreacions d'una oficina sindical i d'una fàbrica metal·lúrgica. 

Representació d'una de les primeres oficines de CCOO al País Valencià. / DIARI LA VEU

L'exposició evita els homenatges personalistes, però atorga una rellevància important al paper de la dona en la lluita obrera i sindical. Un dels elements destacats en la mostra és la vaga de l'1 de maig de 1967, encara sota la dictadura. "Es tracta del primer 1 de maig obrer i també il·legal", van explicar els organitzadors. A continuació, es conta la detenció, en octubre de 1968, dels fundadors del sindicat a València i tot un seguit de triomfs que CCOO s'ha anotat fins a l'actualitat. 

A la sala predomina el cartellisme, la fotografia i la pintura d'autors que van donar suport al moviment obrer des del seu inici. Obres d'artistes com Juan Genovés, Rafael Armengol, Joan Castejón, l'Equip Crònica i Monjalés, afins a l'ideari de CCOO, completen l'exposició. El cas de Castejón és especialment curiós, perquè va ser detingut per la dictadura l'1 de maig de 1967. 

De l'organització s'han encarregat CCOO PV i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, amb la participació de la Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals, FEIS Arxiu Històric 'José Luis Borbolla' Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana i l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València. Les Corts Valencianes i la Generalitat Valenciana en són patrocinadors. Els ajuntaments col·laboradors han sigut els d'Alzira, Sagunt, València i la Vall d'Uixó. També hi ha col·laborat Caixa Ontinyent. 

L'entrada a l'exposició és lliure i la mostra romandrà en La Nau des del 17 d'abril fins a l'1 de juliol. L'horari de visita de dimarts a dissabte serà de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00. Diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next