Diari La Veu del País Valencià
Fabra condemnat a lliurar a Compromís els contractes de la Fórmula 1
Europa Press / RedactaVeu / València

D’aquesta manera, el tribunal valencià ha estimat el recurs contenciós administratiu interposat per la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, contra el Consell per denegar la documentació sol·licitada, emparant-se que els contractes de la Fórmula 1 estan subjectes a clàusules de confidencialitat. A més, el TSJ obliga l’administració autonòmica a pagar les despeses del procés.

Oltra, que ha celebrat aquesta sentència, ha posat l’accent que aquesta decisió “es carrega l’argument de les clàusules de confidencialitat”. De fet, el ministeri fiscal considera que el Govern valencià “va incomplir la seua obligació de facilitar informació” i en el mateix text del tribunal s’indica que la naturalesa pública dels documents sol·licitats és “indiscutible”.

La sentència estableix que “acceptat doncs que per als contractes, la informació dels quals se sol·licita, s’ha seguit un procediment i que aquest ha sigut públic per definició, essència i naturalesa, és inadmissible i contradictori parlar de confidencialitat”.

Motor del Ferrari

La diputada de Compromís ha assenyalat sobre aquest tema que no demanava conèixer “la composició del motor d’un Ferrari”, sinó “quant ha guanyat Valmor” amb la venda d’entrades i “quant ha endossat” a la Generalitat, que la va comprar per un euro i va assumir el seu deute, que ascendia a 40 milions, ha precisat Oltra. En total, ha lamentat, la Fórmula 1 “que no ens costaria ni un euro, ha costat prop de 300 milions” a les arques públiques, ha afirmat.

D’altra banda, Mònica Oltra ha assenyalat que la sentència “no és ferma” i creu que la recorreran perquè al Consell “li ix gratis pledejar”. Per açò, ha anunciat que Compromís està estudiant la possibilitat d’elevar al Tribunal de Comptes un procediment per abast perquè siguen els responsables de denegar informació pública els qui paguen les despeses d’aquests processos. En aquest sentit, ha apuntat la consellera d’Educació, María José Català, com una de les membres del Consell “que més recursos acumula en la seua acció de govern”.

Oltra ha explicat que estudiaran el procediment per abast perquè consideren que els membres del Consell, quan deneguen informació, ho fan per un “interès particular”, no sobre la base de l’interès general. “És com si l’expresident de la Generalitat Francisco Camps s’haguera pagat el judici dels vestits amb diners públics”, ha argumentat la diputada sobre aquest tema.

En aquest sentit, ha recordat que la seua formació porta cinc sentències a favor del TSJ per recursos contra el Consell, una del Tribunal Suprem, relativa al lliurament d’informació sobre el ‘cas Gürtel’ i sis o set en el Tribunal Constitucional contra la Mesa de Les Corts, ha indicat. Així mateix, ha assenyalat que estan a l’espera de noves decisions del TSJ valencià per denegació d’informació relativa al patrocini del Villareal CF.

A més del procediment per abast, Compromís també preveu la possibilitat d’acudir a la via penal si el Consell “segueix denegant informació” perquè s’ha produït una reiteració de sentències en el mateix sentit.

Comparteix

Icona de pantalla completa