Diari La Veu del País Valencià
Montoro rebrà l’Autoritat del Transport Metropolità l’últim dia hàbil per a poder fer esmenes als PGE

El Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no ha volgut rebre els més de 30 alcaldes valencians que aquest dimecres s’han traslladat fins a Madrid per a reivindicar la inversió de 38 milions d’euros per a finançar el transport públic interurbà.

Una comitiva integrada per més de 30 alcaldes de l’àrea metropolitana de València ha arribat al voltant de les 10 del matí d’aquest dimecres a Madrid. El seguici encapçalat per l’alcalde de València, Joan Ribó, està format pels regidors i responsables de la Generalitat Valenciana, així com diversos diputats valencians al Congrés i la gerent de l’Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV), María Pérez, i el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo.

Tots ells s’han traslladat fins al Ministeri d’Hisenda per a reclamar a través d’un escrit que s’ha registrat a l’entrada del ministeri que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) incloguen una partida de 38 milions per a l’ATMV. El govern espanyol va deixar amb zero euros el transport públic interurbà, segons recollien els PGE per a 2018, mentre que altres zones urbanes com Madrid disposaran de 126,9 milions, Barcelona de 109,3 milions i Canàries amb 47,5 milions, respectivament.

Al voltant de les 10.30 hores, els representants del Consell i els ajuntaments han dipositat al registre d’entrada del Ministeri d’Hisenda una declaració institucional. A les 12.15 hores, el seguici té previst trobar-se amb els representants dels grups parlamentaris i immortalitzar el moment a la Porta dels Lleons. Finalment, a les 12.30 hores tindrà lloc la reunió de la gerent de l’ATMV, el director general d’Obres Públiques i la representació d’alcaldes amb els grups parlamentaris del Congrés a la Sala Pérez Llorca d’aquesta institució.

Els representants de les Administracions valencianes, aquest dimecres presentant l’escrit al Ministeri on reivindiquen una inversió de 38 milions d’euros per al transport públic. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

El ministre Montoro “ni tan sols ha volgut rebre els més de 30 alcaldes de l’àrea metropolitana de València”, ha lamentat Ribó, després de formalitzar la reivindicació. “Deixem molt clar al govern del Partit Popular i als seus socis de Ciudadanos que els valencians i les valencianes estem farts de ser sempre els últims. No volem ser més que ningú però tampoc ser menys que tots els altres”, ha emfatitzat l’alcalde de València a les portes del ministeri.

Ribó ha retret que el País Valencià “sempre” estiga a la cua pel que fa als PGE. “Estem farts de ser els últims de la fila”, ha exclamat l’alcalde.

Des de la direcció general d’Obres Públiques, Carlos Domingo, també s’ha volgut remarcar que des de 2011 l’àrea metropolitana ha deixat de rebre més de 300 milions d’euros en subvencions de l’Estat per al transport públic, una situació que, tal com ha assenyalat Domingo “contrasta amb els grans avanços que en matèria de transport i mobilitat ha desenvolupat tant la Generalitat com els municipis en els últims dos anys, destacant la creació de l’ATMV, la redacció dels Plans de Mobilitat Sostenible i l’engegada de la reordenació del Mapa Concesional del Transport”.

Per açò, Domingo ha incidit que “no està justificat que la tercera àrea metropolitana d’Espanya quede al marge del finançament estatal per a les àrees metropolitanes mentre Madrid rebrà 127 milions en 2018, Barcelona 109 milions i Canàries 48 milions.

Reunió amb Montoro el 27 d’abril

María Pérez ha denunciat que “ningú del Ministeri ens haja rebut hui com havíem sol·licitat” i ha lamentat que “després de la pressió de la conselleria i de tots els alcaldes i alcaldesses de l’àrea metropolitana, així com la nostra decisió de traslladar-nos a Madrid per a expressar el nostre malestar i sol·licitar les explicacions adients, el ministeri sol haja accedit a una reunió el dia 27, quan ja pràcticament s’està fora de termini per a la presentació de les esmenes corresponents”.

Per a la gerent de l’ATMV, aquesta resposta arriba “malament i tard” perquè el dia 27 és l’últim dia que els grups parlamentaris tenen de termini per a presentar les esmenes als PGE de 2018, “la qual cosa reflecteix la nul·la voluntat del Govern d’Espanya de col·laborar perquè en la tramitació parlamentària es revertisca aquest greuge comparatiu que pateix l’àrea metropolitana de València” al mateix temps que ha qualificat “d’incomprensible” que el Ministeri, a més, pretenga justificar l’absència de finançament a l’ATMV en assegurar en la seua carta “la possibilitat que els municipis participen mitjançant concurrència competitiva en el fons de 51 milions que l’Estat preveu per a finançar el transport dels municipis de més de 50.000 habitants en la llei de les Hisendes locals”.

“Mentre que per a les autoritats metropolitanes els fons són de més de 285 milions per concessió directa, que és com es finança el transport de les àrees de Barcelona, Madrid o Canàries, el ministeri ens remet al fet que els municipis de més de 50.000 habitants s’adherisquen, per a obtenir finançament, a la partida per concurrència competitiva dotada amb 58 milions per a tot Espanya”, ha denunciat la gerent de l’ATMV, qui ha puntualitzat que “fins a finals d’any no poden acollir-se a aquesta subvenció i, a més finança, el transport del municipi concret però no el de l’àrea metropolitana de la qual forma part”.

A més, Pérez ha reiterat que són dos mecanismes de finançament que “no són incompatibles” i ha posat com a exemple Barcelona, “que rep un total de 103 milions per a la seua autoritat del transport al mateix temps que alguns dels municipis de la seua àrea metropolitana que s’acullen també al pla d’Hisendes Locals”. Per açò ha demanat al govern de Rajoy que no “intente justificar l’absència de finançament emplaçant a una possible subvenció que en cap cas cobrirà les necessitats de l’àrea metropolitana de València”.

Comparteix

Icona de pantalla completa