Compromís durà al Constitucional la proposta del Senat de "retallar" el control al govern espanyol

Carles Mulet qualifica la decisió del vicepresident de la cambra com un mecanisme "partidista"
/ València
18 abril 2018 01:00h

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat aquest dimecres davant l'anunci fet pel vicepresident del Senat de "censurar" les iniciatives parlamentàries i posar límit a les peticions de documentació i preguntes escrites, motivada per l'alta activitat "inèdita a la cambra alta protagonitzada per Compromís", que "la coalició recorrerà qualsevol retallada de drets almenys al Tribunal Constitucional".

Per a la coalició, "la funció de control del Govern de les Corts Generals està blindada per la Constitució i per tot el nostre ordenament jurídic. Intentar ara dinamitar, coartar, retallar o impedir aquesta funció és atemptar directament contra les funcions del Senat i la democràcia", han manifestat aquest dimecres a través d'un comunicat. El portaveu de Compromís ha afirmat que "no s'ha facilitat a la coalició el suposat informe dels lletrats de la cambra que permetria aquestes retallades però que, en cas que s'adopte per part del PP, amb majoria a la cambra, qualsevol acord que limite l'activitat dels senadors de Compromís, s'actuarà en conseqüència".

Mulet ha afirmat que no és la primera vegada que el PP "atropella" els seus drets com a senador. "Per primera vegada en la història de la Cambra, el president no va tenir vergonya alguna de retirar-me l'ús de la paraula en interpel·lar Mariano Rajoy perquè no li agradava el que li estava preguntant. Han vetat peticions de documentació o preguntes al govern [estatal] de manera arbitrària. Han vetat la compareixença de membres del govern [espanyol] a instàncies de peticions de Compromís. És un pas més de la involució democràtica a la qual el PP està sotmetent el Senat", ha assegurat.

El parlamentari valencianista afirma que "els ha molestat molt posar en evidència el treball dels senadors del PP, que és nul, en la majoria de províncies de l'Estat. És Compromís qui més iniciativa ha fet de cada circumscripció, de manera que ha superat amb escreix els parlamentaris elegits per aquestos territoris".

Mulet ha enquadrat aquesta mesura, que ha qualificat com a "partidista", dins de la deriva "a la turca" a què està sotmetent el govern de Rajoy els poders públics. "Veiem involució en la judicatura, a les Corts Generals i en els drets bàsics. Amb aquestes mesures simplement crisparan més el dia a dia del Senat, perquè com més portes ens intenten tancar, més forats a les parets farem, i que puga córrer l'aire".

Compromís recorda en el seu comunicat que la normativa vigent i a la qual condueixen les institucions superiors camina cap a la Transparència, l'Accés a la Informació Pública i el Bon Govern. Mulet ha recordat que aquestes qüestions són de compliment obligat per la llei i que el fet que "cap de les peticions de Compromís tinguen cabuda, al nostre entendre, en les limitacions a l'exercici del dret d'accés vol dir que hi ha un nou marc o directrius del Consell de Transparència i Bon Govern sobre aquesta qüestió". El portaveu nacionalista es remet a la Constitució i al Reglament del Senat, que en l'article 20 recull la facultat dels senadors de "demanar a les Administracions Públiques les dades, informes o documents que estiguen en poder d'aquestes. La sol·licitud s'adreçarà, en tot cas, a través de la Presidència del Senat i l'Administració requerida haurà de facilitar la documentació sol·licitada o manifestar al President del Senat, en termini no superior a trenta dies i per al seu més convenient trasllat al sol·licitant, les raons fundades en dret que ho impedisquen".

Per a Compromís, "sota l'eufemisme i concepte indeterminat d'abusiu, volen recuperar la censura i fer passos cap enrere en la transparència, cosa amb la qual el PP no se sent còmode, ja que prefereix l'arbitrarietat, la manca d'informació i no haver de retre comptes als ciutadans i, precisament, els ciutadans i els mitjans de comunicació són els que exigeixen i necessiten transparència, una qüestió recollida per la Jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i sentències del Suprem", ha conclós.

next