Diari La Veu del País Valencià
Sanitat engega el pla REMOT per a millorar l’atenció de les emergències en 47 pobles i pedanies rurals

Les zones rurals van despoblant-se, al mateix temps que la gent que encara hi viu veu com va quedant-se aïllada, sense bones infraestructures, sense prestacions ni serveis bàsics. Els metges, per exemple, són compartits entre diversos pobles i aldees i s’hi acosten només un dia a la setmana. El problema, però, apareix quan cal atendre una urgència, ja que poca cosa es pot fer fins que arriben les unitats SAMU.

Conscient d’això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha posat en marxa el pla REMOT, un programa de capacitació del personal d’atenció primària dels punts d’atenció continuada, els centres de salut i els consultoris auxiliars associats dels municipis rurals remots. Així, amb la presència d’alguns alcaldes d’aquestos municipis, la consellera Carmen Montón va presentar aquest dimecres el pla, que va descriure com “un pronunciament important perquè pretenem millorar la coordinació per a corregir la resposta sanitària davant les emergències”. “Estem donant una millora en la resposta sanitària a 18.000 persones que viuen en 47 municipis, pedanies o aldees remotes a la Comunitat”, va concretar.

El programa REMOT, amb un pressupost de 280.000 euros, busca la capacitació del personal mèdic i d’infermeria perquè puga estabilitzar els pacients crítics fins que arriben les unitats SAMU o helicòpters especialitzats, però no només això. De fet, se sustenta en tres pilars: la formació, la dotació d’equipament i la coordinació amb Centre d’Informació i Coordinació de les Urgències (CICU). Pel que fa a la formació, Montón va indicar que “ja l’hem començada, per a acabar abans de l’estiu”. “Són més de 130 professionals qui faran aquesta formació”, va afegir. Concretament, REMOT va adreçat a 134 professionals de set punts d’atenció continuada: 70 de personal facultatiu i 64 de personal d’infermeria. Pel que fa a aquestos punts d’atenció, es troben a Vistabella del Maestrat (l’Alcalatén), Montanejos (l’Alt Millars), Titaigües (els Serrans), Dosaigües (la Foia de Bunyol), Cortes de Pallars (la Vall d’Aiora), Benilloba (el Comtat) i Orba (la Marina Alta).

Els cursos de formació, amb crèdits reconeguts per l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut, consisteixen en contingut teòric i pràctic sobre el suport vital avançat adult i pediàtric, actuació sobre el pacient amb politraumatisme, actuació davant infarts i ictus, emergències amb múltiples víctimes i coordinació sanitària i comunicacions.

Equipament específic i ràdios per a coordinar-se

Els professionals, a més de rebre formació per a atendre emergències, també diposaran del material necessari per a l’atenció i estabilització del pacient en estat crític. Cada kit està valorat en 27.000 euros i “té allò bàsic per a poder fer una atenció in situ a un pacient crític mentre espera l’arribada de les unitats sanitàries d’urgències”, va explicar Montón. Per exemple, cada equip consta d’una motxilla de suport vital avançat amb desfibrilador, ventilació mecànica i bala d’oxigen, bomba de perfusió i un kit d’immobilització de pacients per a atendre politraumatismes. Tot aquest material es distribuirà en juny i, així, entre setembre i octubre el pla REMOT ja podrà funcionar a ple rendiment.

Tota aquesta formació i distribució de material “es fa en total coordinació i comunicació constant amb el CICU”, va informar la consellera. “A més, sabeu que en aquestos municipis de vegades no hi ha cobertura telefònica”, va remarcar. Per això, aquesta “comunicació constant i directa” es farà mitjançant ràdios digitals, “per a poder atendre d’una manera més ràpida directa”.

Medicina rural per a salvar vides

Per a Montón, cal que aquestos 47 municipis rurals reben “més qualitat i més equitat” en les respostes a les urgències sanitàries. Per això, va afirmar que “posem en primera línia l’atenció primària i demostrem que la medicina rural és una ferramenta molt valuosa per a l’equitat”. “Són ciutadans i ciutadanes que se sentiran menys aïllats i més segurs”, va dir la consellera, en referència als habitants dels pobles i aldees beneficiats pel pla REMOT, i va remarcar la importància de qualsevol iniciativa com aquesta per a salvar vides.

Comparteix

Icona de pantalla completa