Diari La Veu del País Valencià
Puig urgeix Rajoy a presentar una proposta del nou model de finançament abans d’estiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat la necessitat de fer efectiva una reforma del model de finançament que “equipare els drets” dels ciutadans espanyols i pose fi a l’infrafinançament que pateix el País Valencià, el “territori pitjor finançat” de l’Estat. En aquest sentit, el cap del Consell ha urgit el president espanyol, Mariano Rajoy, a “presentar abans de l’estiu”, en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), una proposta de nou model de finançament sobre la qual discutir.

Així s’ha expressat Puig, de viatge oficial al Japó, preguntat pel compromís de Rajoy de convocar de manera “imminent” el CPFF, segons va explicar aquest dimecres la presidenta andalusa, Susana Díaz, després de reunir-se amb ell a la Moncloa. El president s’ha mostrat dubitatiu sobre la promesa de Rajoy i, en tot cas, ha declarat que “ja no és moment d’anuncis, sinó de realitats”.

Puig ha dit que Rajoy ha de convocar “ja” el Consell de Política Fiscal i Financera però sempre i quan es presente la proposta del govern espanyol per al nou model de finançament per a així poder “discutir-lo”.

“Els valencians no estem disposats a continuar infrafinançats i amb un dèficit inversor”, ha assegurat Puig, que ha descartat reunir-se de nou amb Rajoy per a traslladar-li aquesta posició. “El president ja sap perfectament quin és el posicionament de la Comunitat i el que ha de fer és passar de les paraules als fets”. “Per a nosaltres no és que siga urgent, simplement és de justícia”, ha afegit.

Sobre la petició que ha fet en diverses ocasions el PP al PSOE respecte de la possibilitat d’arribar a un pacte sobre el model de finançament, el president Puig ha indica que “Rajoy ha de negociar primer amb les comunitats autònomes, que és l’espai natural” i, després, també amb els partits, però per a “aconseguir una majoria suficient al Congrés” que aprove la reforma.

Comparteix

Icona de pantalla completa