Diari La Veu del País Valencià
Les Corts, primer parlament no estatal visitable amb Google Arts

El proper 25 d’Abril serà un poc més “especial” per les efemèrides d’aquest 2018. Més enllà dels 311 anys de la desfeta d’Almansa, el passat 22 de març es va celebrar el 600é aniversari de la creació de la Diputació del General, el naixement de la Generalitat. Per a celebrar les fites, les Corts Valencianes han obert una gran finestra al món i s’han convertit, a través de Google Arts, en el primer parlament no estatal que es pot visitar a través d’Internet.

Així ho ha recordat el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, aquest divendres al Palau dels Borja, on els membres de la mesa han presentat les activitats que ha organitzat la institució per a commemorar les fites al voltant del 25 d’Abril. La primera proposta passa per obrir les Corts a la ciutadania durant dues jornades, dissabte i diumenge, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores, on els valencians podran visitar el vestíbul del Palau dels Borja i la zona noble i l’hemicicle de les Corts.

Enguany, la pintura que recrea la Batalla d’Almansa s’ha cedit a l’Ajuntament de la ciutat castellana, després que aquest així ho sol·licitara. “És la primera vegada que l’hem cedida”, ha explicat Enric Morera, perquè “ells ho tenen com un gran orgull i fan unes grans festes al voltant de la batalla”, ha afegit el president de les Corts. “És un símbol bonic que les Corts Valencianes estiguen presents en les festes que l’Ajuntament d’Almansa ha organitzat”, ha volgut matisar Morera.

Per omplir el buit, les Corts ha recuperat un tapís que representa el símbol de la institució i que s’exhibeix per primera vegada gràcies a la tasca de restauració que ha dut a terme l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació.

Com a novetat, amb l’afany de descentralitzar les commemoracions, les Corts participaran el proper dissabte en els actes del centenari del nomenament del Castell d’Alaquàs com a Monument Nacional. Dins la fortificació va estar empresonat el senyor del Castell, Joan Castro de la Casta per ser partidari dels Àustries durant la Guerra de Successió al País Valencià. L’Ajuntament d’Alaquàs ha organitzat una marxa cívica per a commemorar la repressió produïda com a resultat de la guerra que culminarà al castell de la població de l’Horta Oest

Diumenge, Eduard Cavaller conduirà els balls tradicionals a la plaça des de les 11.30 hores.

Les Corts Valencianes s’han convertit després de tres anys de treball en el primer parlament no estatal del món que forma part del projecte internacional Google Art. Així ho ha anunciat la vicepresidenta de la institució, Carmen Martínez. El cost del projecte ha sigut a cost zero, ja que va ser el responsable qui es va posar en contacte amb el Parlament.

Antonio Vargas és el director del projecte que mostra les dependències més importants del Palau dels Borja de manera virtual gràcies a la tecnologia de Google Street View. A més, la web ofereix reportatges i les visites virtuals i les fotografies posen a l’abast d’un “simple clic” tot el patrimoni al món, ha explicat Martínez. Els continguts estan disponibles en valencià, castellà i anglés.

Google ha oferit la tecnologia per a digitalitzar els continguts culturals del Parlament i mostra exposicions i recorreguts virtuals. Actualment hi ha 1.500 institucions culturals i museus, però aquest divendres “s’està inaugurant una cosa única”, ha destacat Vargas pel fet que el Parlament valencià és el primer del món amb les seues peculiaritats que es podrà visitar de manera virtual al costat d’altres parlaments nacionals, la Casa Blanca, el Congrés dels Diputats o l’Assemblea Francesa, entre d’altres.

Els usuaris podran veure digitalitzats fins a 30 continguts en altra definició per a descobrir frescos que no es poden veure a curta distància, hi ha dos reportatges sobre l’art que acull el Palau dels Borja i dues visites virtuals: al mateix Palau dels Borja i a l’hemicicle. “Tot a un clic de distància” per a “apropar la institució a l’usuari”.

Comparteix

Icona de pantalla completa