Diari La Veu del País Valencià
La Ciutat de les Arts i les Ciències acull aquest diumenge l’esdeveniment científic Experimenta

El Museu Príncep Felip de València acull aquest diumenge Experimenta, la XIII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, vol convertir-se en una festa de la ciència amb l’objectiu d’acostar la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa. Simultàniament a la fira-concurs està actiu el taller infantil Fisicalàndia –entre les 10h i les 13h–, on els xiquets poden acostar-se per a dissenyar experiments i entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals. En acabar la fira, a partir de les 13.30h, tindrà lloc l’acte de lliurament de premis.

La fira-concurs, que es desenvolupa entre les 10h i les 13h, té prevista una participació de més de 333 estudiants acompanyats per 85 docents. D’accés lliure, la fira acull 93 estands, amb diferents projectes experimentals construïts per l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius amb l’ajuda dels seus tutors. El públic pot preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió del treball dels concursants i la claredat de les seues explicacions. Hi ha cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis i un de 200 al projecte més votat pel públic de la fira; també hi ha mencions d’honor. Els projectes amb premi o menció participaran en una exposició posterior, oberta al públic, en què s’enregistraran vídeos de l’alumnat explicant els projectes. Tant els vídeos com els documents descriptius estaran accessibles en línia com a materials docents i de divulgació.

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també Miguel V. Andrés Bou, Amparo Pons Martí i Jordi Vidal Perona. Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física, Caixa Popular, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat i la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa