Els estrangers compren més vivendes a la Costa Blanca que a les Canàries i les Balears

Els habitatges de segona mà són els més demandats i els britànics, els clients internacionals per excel·lència
/ València
24 abril 2018 01:00h
Segons les dades de les quals disposa Hosbec, al País Valencià hi ha 12.706 establiments hotelers, 12 més que en el primer trimestre de 2017.

L'atractiu de la Costa Blanca per als turistes estrangers és més que evident. Tant és així que molts d'ells opten per fer del litoral sud del País Valencià el seu lloc de residència habitual o, si més no, es fan propietaris d'una vivenda per a passar les vacances. Els britànics són els turistes internacionals que més opten per assentar-se al territori valencià, seguits dels suecs i els belgues. Així es desprén d'un informe elaborat pel Col·legi de Registradors, que mostra que el País Valencià dobla la mitjana estatal de compra de vivendes per part de clients estrangers.

De fet, en termes relatius, el litoral sud del país és on més vivendes es venen i el 40,76% d'elles les adquireixen estrangers. Amb aquestes xifres, la demarcació d'Alacant supera en compra d'habitatges per internacionals zones tan turístiques com les illes Canàries i les illes Balears, on els percentatges són de 31,35% i de 31,27%, respectivament. Els britànics i els holandesos fugen dels apartaments turístics nous, caracteritzats per ser menuts, i opten per comprar vivendes grans de 100 metres o més, però de segona mà.

Malgrat comprar cases grans, la majoria d'ells les adquireixen al comptat. Així, només un 19,21% dels estrangers que en compren una s'hipotequen. Del total d'hipoteques que es van donar al País Valencià, el 12,65% van ser a compradors internacionals. Aquesta xifra s'ha multiplicat per set des de 2008, quan aquest percentatge no arribava al 2%. Els que més s'hipotequen són els romanesos, seguits dels britànics i els xinesos. 

El que ha baixat, però, és l'import que paguen per quedar-se les vivendes. Mentre que en 2007 l'import mitjà de les hipoteques signades per compradors internacionals al territori valencià era de 141.496 euros, en l'actualitat es queda en 85.589. 

Així, encara que el País Valencià està entre els territoris que lideren la venda a estrangers, els preus estan notablement per baix d'altres autonomies. Per exemple, l'import mitjà dels préstecs hipotecaris a estrangers a les illes Balears –els més cars de l'estat espanyol– és de 244.148 euros, mentre que el de Madrid ronda els 155.070 euros i el de Catalunya és de 143.143 euros. També superen el País Valencià Andalusia, Cantàbria, Galícia, Castella- la Manxa, Navarra, el País Basc i les illes Canàries. Així, l'import de les hipoteques valencianes només supera el de Múrcia i Extremadura.

Font: Col·legi de Registradors

Pel que fa a la venda total de vivendes, el País Valencià és el quart territori amb més operacions després d'Andalusia, Catalunya i Madrid. De les 68.167 operacions, 58.786 van correspondre a habitatge usat i 9.381 a habitatge nou. En termes absoluts, en tot l'Estat es van registrar 464.223 compravendes, 60.480 més que en l'exercici anterior. Això suposa la major pujada dels últims nou anys. De totes elles, 383.458 eren habitatges usats i 80.765 (un 17,4% del total), noves.

Segons l'estudi, els que es compren una vivenda al País Valencià la mantenen durant 15 anys. Aquest temps és un any superior a la mitjana estatal, que està en 14 anys. Es tracta d'un augment del temps de possessió d'un 5,5% respecte a l'any anterior. De fet, segons les dades del Col·legi de Registradors, durant els últims huit anys el temps mitjà no ha deixat d'augmentar, amb la qual cosa el component especulatiu com a motor de compra de vivenda és menor a abans de la crisi econòmica.

next