Diari La Veu del País Valencià
La petició de destitució d’Abel Guarinos fractura el comité d’empresa de l’Institut Valencià de Cultura

El comité d’empresa de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) va demanar com un fet “necessari” la destitució de l’actual director general de l’ens cultural de la Generalitat Valenciana. La petició de rellevar Abel Guarinos al capdavant de l’IVC arribava aquest dilluns a través d’un comunicat on els treballadors sol·licitaven a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport un nou concurs per a triar un altre responsable que reunisca un perfil “més tècnic” i que dispose “d’autonomia” per a dirigir l’institut.

Els treballadors, segons van explicar a aquest diari, van acordar demanar a la Conselleria que inicie un nou procés selectiu després que l’administració destituïsca Guarinos, a qui, segons el comunicat del comité, donen per liquidat després que l’IVC es constituïra en un nou ens, de manera que es va trencar amb l’anterior conglomerat empresarial creat pel PPCV, tal com recollia el DOGV el passat mes de març.

El comité posava damunt de la taula diversos motius per a demanar el cessament d’Abel Guarinos: asseguren que ha acabat la seua etapa –tot i que té un contracte per a sis anys– després que l’ens passara de ser CulturArts a Institut Valencià de Cultura, es queixen de la “sobrecàrrega” de treball que suporten des que es va produir el canvi de govern en 2015 i demanen un perfil tècnic per a dirigir l’ens i que tinga autonomia. Aquestos dos últims requisits que retreuen els treballadors, Guarinos els reuneix a bastament, ja que va ser triar a través d’un procés selectiu obert en què es va aplicar el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura i no representa un càrrec polític, sinó que és tècnic d’alta direcció.

Tanmateix, diverses fonts del comité d’empresa consultades per Diari La Veu reconeixien que la demanda de destitució no compta amb la unanimitat dels treballadors que integren la mesa sindical. De fet, segons van afirmar a aquest diari, diferents membres del comité al llarg d’aquesta setmana tenen previst presentar la seua dimissió com a representants dels treballadors de l’IVC com a mostra del seu desacord davant el posicionament del comité en el fet de demanar el relleu en la direcció de l’IVC.

Existeix divisió respecte a qui assenyalar com a suposat responsable de la situació que denuncia el comité d’empresa. Alguns apunten Guarinos; altres, els responsables polítics i, fins i tot, les normatives laborals aprovades per l’executiu de Mariano Rajoy, com ara la quota de reposició i de places de funció pública a què sotmet el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, l’administració pública, ja que qualsevol lloc de treball que ha d’autoritzar la Conselleria d’Hisenda ha de rebre el vistiplau del Ministeri. De fet, cada plaça, segons el procediment instaurat des de Madrid, queda registrada pels mecanismes de control del govern espanyol sobre el territori valencià.

Sí que hi ha un discurs homogeni en el comité en reconéixer com un fet positiu que, d’ençà que es va produir el canvi polític a la Generalitat Valenciana i que començaren a aplicar-se les noves polítiques culturals, el pressupost públic que es destina per a programar ha augmentat considerablement –el pla estratègic Fes Cultura es trobava a finals de 2017 al 0,7% de l’objectiu d’arribar a l’1% del pressupost de la Generalitat–. Els comités apuntaven que l’activitat cultural ha recuperat quotes similars a 2013, any en què el govern d’Alberto Fabra va aplicar un ERO que va afectar 54 treballadors, però lamenten que això implica treballar més hores en segons quins departaments de l’IVC o que no es facen les feines amb la pulcritud que requereixen, explicaven.

Aquesta crescuda de treball produïda des de 2015 la qualifiquen com un problema greu, ja que l’ERO de 2013 va deixar la part administrativa sota mínims i amb alguna part externalitzada. Per això, sostenien que amb el personal amb què es compta actualment no és suficient. Hi ha unanimitat per a protestar per la gestió a l’hora de cobrir baixes i necessitats laborals, apuntaven des del comité. No obstant això, el comunicat anava més lluny i parlava de descoordinació i falta de comunicació interna com a conseqüència d’una mala gestió que, a parer del comité, està provocant inseguretat laboral en una plantilla que, en molts casos, va arribar a la CulturArts de l’anterior govern per a cobrir treballs temporals i va restar vinculada a l’ens públic ocupant llocs i rebent retribucions econòmiques per unes places que en alguns casos no complien els requisits pel que fa a titulacions i, ara, com en el cas del Cor de la Generalitat, després d’aparéixer recollides les places en la Relació de Llocs de Treball, segons el comunicat del mes de març, exigien que es consolidaren com a funcionaris de ple dret.

Per una altra banda, el comunicat del comité d’empresa parlava de possibles movilitzacions en protesta per allò que qualifiquen com a acomiadaments, tot i que en realitat es tracta de quatre places de treball ocupades per personal temporal de la delegació territorial de Castelló de la Plana amortitzades després de la Relació de Llocs de Treball aprovada en desembre de 2017. Tampoc sembla que hi haja una decisió unànime a l’hora de concretar aquestes accions. Només el Cor de la Generalitat va amenaçar amb possibles vagues que afectarien la següent representació de Tosca al Palau de les Arts. Això no obstant, l’anunci fet en nom del conjunt coral tampoc no compta amb el vistiplau del total de la plantilla que l’integra.

Entre 5 i 6 noves places i altres temporals

Guarinos reconeixia aquest dilluns que, amb les noves directrius de polítiques culturals desplegades per la seua direcció i seguint el pla estratègic Fes Cultura, actualment hi ha més activitat als espais públics que gestiona l’IVC. Unes xifres similars a les de 2010, uns anys abans que s’aplicara l’ERO. El director de l’ens està convençut que el servei públic cultural ha de seguir aquest camí d’oferir a la ciutadania que paga impostos més oferta, de qualitat i descentralitzada, és a dir, que ja no només es programen grans obres al Teatre Principal i al Rialto, sinó que les produccions amb segell de Teatre del Poble Valencià viatgen a les comarques i s’inclouen en el Circuit Cultural Valencià. Aquest circuit va passar, en 2015 –quan es va recuperar, ja que el PPCV també l’havia liquidat–, de tindre al voltant de 40 municipis a tindre fins a 78 localitats arreu del País Valencià en 2018.

Des de la direcció es té constància d’aquest augment d’activitat cultural. Per això, indicava Guarinos a Diari La Veu que, aprofitant la massa salarial aconseguida per les quatre places amortitzades, es crearan entre 5 i 6 noves: un tècnic en riscos laborals, un tècnic en gestió laboral, una persona de caire econòmic especialitzada en contractació i un administratiu que es destinarà a Alacant. Després, en funció de la disposició econòmica, es crearan una o dos places que es destinaran a aquelles necessitats laborals que el comité d’empresa considere més prioritàries.

A més d’aquestes places de nova creació, l’IVC té previst per a donar eixida a la feina acumulada convocar un seguit de llocs de treball transitoris, on el treballador només podrà estar un any, per a cobrir les necessitats provocades per l’aglutinació de tasques.

Comparteix

Icona de pantalla completa