Diari La Veu del País Valencià
Cabanyal Íntim reivindica la memòria des de la trinxera del barri

Cabanyal Íntim no vol perdre els origens per allò de no perdre la identitat, com proclamava Raimon per l’any 75 del segle passat. El festival d’arts escèniques no és tan longeu com la cançó, només suma huit anys, però tot i la curta edat ha aconseguit convertir-se en un tret definitori del districte que el va veure nàixer. Per això, “el festival ha d’estar en la trinxera del barri”, va emfatitzar aquest dimarts a La Nau Isabel Caballero, la directora artística, qui junt amb Jacobo Roger s’ha fet càrrec de la programació d’aquesta huitena edició, dedicada a recuperar la memòria històrica principalment, però també la fisiològica a través del teatre, la dansa, els titelles i la performance.

Per primera vegada, Cabanyal Íntim va eixir del seu barri i va arribar fins a La Nau de la Universitat de València per a presentar la programació i fer públic que el festival, modest i encara amb un pressupost excessivament ajustat, com van denunciar ambdós director artístics –en 2017 va disposar de 60.000 euros i enguany de moment només comptarà, mentre esperen l’ajuda de l’IVC, amb 45.000 euros–, s’ha atrevit a fer un estudi de mercat per a conéixer el perfil del seu públic, què li agrada i quin recorregut ha tingut la fita dins dels Poblats Marítims, la ciutat i l’àrea metropolitana.

‘Memòria’ és el lema d’aquesta 8a edició –el cartell és obra de Paco Vila–, que tornarà a tindre com a principals escenaris les cases del Cabanyal, a les quals suma el refugi antiaeri del Grau, el Centre Especial d’Atenció als Majors, el Mercat del Cabanyal, la sala la Mutant i el Teatre el Musical. Llocs on, del 10 al 20 de maig, els espectadors podran gaudir de 10 peces breus (de 30 minuts), quatre peces llargues (de 60 minuts), dues obres adreçades al públic infantil i juvenil, una sessió doble de dansa, tres Íntims a la nit i un Íntim al Mercat, set accions d’art en viu performatiu i dues passejades singulars per a mostrar el barri. Dins de les activitats paral·leles i gratuïtes hi haurà taules de debat, accions col·lectives, classes obertes i lectures poètiques.

El públic de Cabanyal Íntim

El professor del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la Universitat de València, Manuel Cuadrado, ha sigut l’encarregat d’elaborar un Estudi de Públic de Cabanyal Íntim per a conéixer el perfil d’espectador, els seus gustos i la valoració que fa del festival.

La investigació especifica que el perfil d’espectador de Cabanyal Íntim es correspon amb el patró que ja es veu en altres espais culturals europeus. Dona de mitjana edat, amb formació universitària, progressista, amb parella i sense fills és el prototip de persona que, segons l’enquesta duta a terme durant l’edició de 2017, quan van acudir a la fita cultural al voltant de 8.000 persones, va comprar entrades per a gaudir de la programació de Cabanyal Íntim.

L’equip de Cabanyal Íntim amb la companyia Cent i la mare que dirigeix Maria José Peris. / DIARI LA VEU

El 60% són dones i el 40% homes que majoritàriament viuen a València. De fet, va explicar el professor Cuadrado, gran part del públic del festival és del barri, de districtes propers i d’aquelles zones de València on ja es programen en el calendari projectes culturals similars al festival d’arts escèniques. És a dir que hi ha un tipus de públic que acudeix al Cabanyal Íntim perquè en la seua zona de residència ja s’hi celebren altres festivals. Bona part dels assistents són assidus amb el certamen i un terç dels espectadors ho feien per primera vegada, un fet que representa que el festival continua atraient i creant nous públics, va explicar l’investigador.

Els enquestats van qualificar Cabanyal Íntim amb un 8,62 de nota sobre deu i un 96% van assegurar que recomanarien als coneguts que hi anaren fins al barri per a gaudir de la fita cultural.

“No s’acostava ni ‘Cristo'”

Amb un edició dedicada a reivindicar la memòria, Cabanyal Íntim continua “educant” en les arts escèniques els espectadors. Tot i haver passat huit anys, el festival continua més que mai arrelat al barri, va defensar un dels seus directors artístics, Jacobo Roger. Amb el temps, el públic ha donat suport a la proposta, anant i entrant a les cases. De fet, va emfatitzar l’actor de la companyia Francachela Teatre, “quan va començar no s’atrevia a vindre ni ‘Cristo'”; en canvi, després de huit anys Cabanyal Íntim “atrau la gent”.

El fet que el festival s’haja convertit en un fita ineludible en el calendari cultural de la ciutat és motiu suficient perquè tant el sector privat com l’administració donen més suport econòmic al certamen, van reclamar Roger i Caballero. La caixa fixa oscil·la al voltant dels 45.000 euros, “per sota del que hauria de ser perquè la gent que treballem puguem cobrar mínimament”, va reclamar Roger.

Entre la programació amb 15 estrenes absolutes destaca l’espectacle Amparito te ampara, d’Antonia Bueno al refugi antiaeri del Grau; Iaios, d’Edu Borja i Teatre de Marionetes al Centres de Majors del Cabanyal, i Las marujas, varices y raíces, de la companyia Pa toa la vida al Mercat del Cabanyal. A la Mutant es podrà veure la proposta de dansa amb El síndrome de Ausencia Inducida de La Casa Amarilla i Trampantojo d’Abel Martí Belda. La companyia de Maria José Peris, Cent i la mare, presentarà un nou espectacle, Ombres, del qual ja se’n va fer un tast aquest dimarts durant la presentació del festival.

Entre els altres escenaris que debuten en aquesta edició ressalten l’Espai Miss Panamà, on es podrà veure Piedra y encrucijada, de la companyia Hongaresa de Teatre amb text i interpretació de Paco Zarzoso; l’Estudi Intermintent, on es representarà Nada es verdad ni mentira, de Lü de Lürdes i Carlos Alcolea i també per primera vegada Cabanyal Íntim acollirà la representació adreçada a sords-muts de 43º 13’44”N de la bilbaina Olatz Gorrotxategi.

Comparteix

Icona de pantalla completa