Diari La Veu del País Valencià
Benavent declara que ell, Rus, Caturla i Betoret es repartien ‘mordidas’ dins de sobres en restaurants

L’exgerent d’Imelsa i autodenominat ‘yonki dels diners’, Marcos Benavent, ha declarat aquest dimecres al jutge del Jutjat d’Instrucció número 18 de València que investiga el presumpte pagament de comissions il·legals a canvi d’adjudicacions de Ciegsa que es repartien ‘mordidas’ en sobres en restaurants entre l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus; l’exsecretari autonòmic d’Educació, Máximo Caturla; l’expresident provincial del PP i diputat, Vicente Betoret, i ell mateix.

Segons ha pogut saber Europa Press, Benavent, la compareixença del qual s’ha posposat en diverses ocasions, ha confirmat que s’arreglaven contractes en l’empresa pública de construcció de centres educatius i que es cobraven comissions il·legals i ‘mordidas’ a determinades empreses.

El ‘yonki dels diners’ ha assenyalat que ell no estava dins de Ciegsa i que, per tant, desconeixia el funcionament intern de l’empresa, però ha dit que era l’expresident de la Diputació qui l’enviava a cobrar aquestes comissions a les empreses. Personalment, ha admés que va cobrar de dos –entre elles, Cleop– i ha al·legat no saber res de la resta d’empreses.

Pel que fa al cobrament d’aquestes ‘mordidas’, ha relatat que es repartien posteriorment en menjars que se celebraven en restaurants, en sobres, entre Rus, Caturla, Betoret i ell mateix. També ha dit que ell portava diners a l’exsecretari autonòmic d’Educació al seu despatx.

Máximo Caturla, que va declarar la setmana passada davant el jutge, va negar qualsevol tipus d’irregularitat en les adjudicacions a empreses per a la construcció de col·legis i va descarregar en els tècnics la responsabilitat de les decisions i treballs realitzats.

Irregularitats entre 2003 i 2007

A més de Caturla i Benavent, en aquesta peça d’Imelsa tenen la condició d’investigats per suborn, prevaricació i malversació l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, quatre tècnics de Ciegsa i els responsables de mercantils adjudicatàries Cleop, BM3 i Dragados.

En aquesta peça el jutge investiga l’adjudicació de contractes sense respectar els principis de legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l’arbitrarietat amb la finalitat d’afavorir contractualment determinades empreses en l’adjudicació d’obra pública a canvi de comissió o obsequi.

Aquestes irregularitats en la contractació entre 2003 i 2007 podrien tindre una “finalitat de lucre que podria tindre el seu origen o propòsit en el finançament d’un determinat partit polític o alternativa o conjuntament a això, en el lucre personal, ja confessat pel principal investigat en aquesta causa, Marcos Benavent”, segons exposava el jutge en la seua resolució.

Respecte dels tècnics, el jutge investiga si van poder col·laborar donant una cobertura d’aparent legalitat a decisions que estaven establides arbitràriament i per endavant i si van justificar sobrecostos sobre una base fictícia o sense una vertadera justificació per a obtindre més finançament o compensar econòmicament les empreses que pagaven comissions amb el consegüent perjudici econòmic per a l’erari públic de la Generalitat.

L’informe policial recull indicis delictius respecte a les següents obres o adjudicacions: IES número 4 de Torrevella, adjudicat a Cleop; IES la Llosa de Ranes i IES Xirivella; IES El Cabanyal, adjudicat a BM3; CEIP número 5 de Borriana, a la UTE BM3-Dragados, i CEIP 7 de Santa Pola a una altra UTE de les mateixes empreses.

Querella contra Benavent

Arran de les acusacions de Benavent, Betoret ha anunciat que interposarà una querella contra l’exgerent d’Imelsa per fer unes declaracions “tendencioses i radicalment falses”. Així ho ha assegurat a través d’un comunicat on també ha manifestat que el ‘yonki dels diners’ únicament vol “desgastar el PP” i “intoxicar” el procediment judicial. Però, sobretot, ha volgut remarcar que mai no ha participat ni ha sigut testimoni “d’actuacions fora de la llei”.

A més, el diputat del PP ha advertit que les afirmacions de Benavent davant el jutge “contradiuen el que va dir en anteriors ocasions davant l’UCO –Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil– i en seu judicial. Per tant, segons Betoret, Benavent no es “guia per la veritat” sinó més bé per qüestions “mediàtiques” per a desviar l’atenció “de la seua responsabilitat en el procediment judicial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa