Diari La Veu del País Valencià
El Consell d’Europa decideix aquest dijous què fer amb Agramunt i altres tres parlamentaris

El ple de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE) es pronunciarà aquest dijous sobre les sancions per als legisladors citats en l’informe d’una comissió d’investigació oberta per al·legacions de corrupció, entre els quals figura el seu expresident Pedro Agramunt.

La PACE debatrà, pel procediment d’urgència, un document de seguiment de la seua comissió de Reglament sobre l’informe que l’altra comissió va fer públic diumenge passat sobre pràctiques corruptes amb Azerbaidjan i proposarà sancions.

En la resolució que se sotmetrà a votació es demana als parlaments i als governs dels 47 països membres del Consell d’Europa que “prenguen les mesures oportunes sobre els casos esmentats que mereixen tota la seua atenció”.

Fonts de la secretaria de la cambra van confirmar a EFE que, abans d’eixa sessió, hui compareixen davant la comissió de Reglament, a porta tancada, els parlamentaris Pedro Agramunt, senador per València del Partit Popular (PP); Cezar Preda, president del grup del Partit Popular Europeu (PPE); Stefan Schenach (del Partit Socialista Europeu); Samar Seyidov (conservador), i Jordi Xuclà (del PDeCAT).

En el document de seguiment es recorda que la comissió d’investigació “va constatar” que els legisladors “van vulnerar algunes disposicions del Codi de Conducta dels ponents de l’Assemblea i del Codi de Conducta dels membres de l’Assemblea Parlamentària”.

En el document es nomenen cinc antics parlamentaris de la PACE –Agustín Conde, Alain Destexhe, Tadeusz Iwinski, Karin Strenz i Robert Walter–, a qui es podria prohibir l’accés al Consell d’Europa i retirar el títol d’associat honorari. Agustín Conde va ser diputat del PP al Congrés dels Diputats i en l’actualitat és el número 2 del Ministeri de Defensa espanyol.

Contra els actuals membres de l’Assemblea, la mesa de la cambra va sol·licitar que se suspengueren les seues activitats fins que es pronuncie la comissió de Reglament i el ple. Set dels actuals o antics legisladors objecte de la recerca van ser ponents dels informes sobre si Azerbaidjan respectava les seues obligacions com a estat membre del Consell d’Europa.

Segons els tres exjutges que componen la comissió investigadora –Nicholas Bratza, Jean-Louis Bruguière i Elisabet Fura–, “hi ha raons serioses per a creure que Lucca Volonté, Elkhan Suleymanov i Muslum Mammadov es van dedicar a activitats corruptes”.

A banda d’aquestos tres exdiputats, van assenyalar que “hi ha fortes sospites que Pedro Agramunt va ser part d’una activitat corrupta“, si bé van matisar després que no tenen “evidències clares”. Agramunt va denunciar dimarts que l’informe està ple de “manipulacions, faules i rumors interessats, basats en testimonis, la major part anònims i contradictoris”, realitzats amb una actitud “clarament inquisitorial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa