El govern espanyol dubta de la constitucionalitat de la llei d'horaris comercials del Consell

L'executiu de Mariano Rajoy ha convocat una comissió bilateral amb la Generalitat per a impugnar diversos articles de la norma
/ València
26 abril 2018 01:00h
El Consell obri la porta a que altres entitats es puguen unir a l\'acord

Un nou entrebanc per a la llei d'acompanyament sobre horaris comercials. El govern espanyol considera que alguns articles de la norma són anticonstitucionals i ha convocat una comissió bilateral amb la Generalitat per a suprimir determinats articles. En concret i segons l'executiu estatal, la norma valenciana xoca amb l'estatal de 2004, que estableix que la decisió d'obrir o no un festiu ha de dependre de "l'atractiu comercial dels dies per al consumidor".

És per això que Madrid té el punt de mira posat en alguns dels dies que el Consell no permet obrir, com són l'1 i el 6 de gener, l'1 de maig, el 9 d'octubre i el 25 i 26 de desembre. Per a Economia, la decisió de tancar aquestos dies es basa a afavorir la conciliació familiar dels treballadors. 

El govern espanyol també qüestiona la revisió, cada quatre anys, de les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT), mentre que el Consell assenyala que ho fa per a garantir que segueixen complint els requisits. Madrid considera que aquesta distinció no pot caducar cada quatre anys. A més, l'Estat també critica que s'interposen restriccions horàries en aquestes zones. Segons la llei d'horaris comercials estatal de 2004, dins d'una zona ZGAT hi ha plena llibertat horària. 

El director general de Comerç, Natxo Costa, ha assegurat que "l'amenaça d'inconstitucionalitat" de l'estat espanyol no té justificació perquè es tracta d'aspectes molt menors de la legislació. Considera que hi ha un precedent judicial del Tribunal Constitucional a Catalunya que demostra que limitar els dies que es pot obrir és competència autonòmica.

Després de mesos de negociacions, Economia va pactar amb les grans superfícies "un pacte que no acontenta del tot ningú" i que delimita els dies que es podria obrir. Tot amb l'objectiu d'afavorir la conciliació laboral i personal dels treballadors i de no perjudicar el xicotet comerç. En aquest sentit ha insistit en que per exemple els dies de nadal no són una campanya de gran afluència turística sinó de passar-los amb la família. 

Així, en desembre de 2017, l'observatori de Comerç va tancar l'acord, que permet l'obertura d'aproximadament 38 dies festius en les zones considerades de gran afluència turística (ZGAT) de la ciutat de València i la totalitat de la ciutat d'Alacant. Aquestos festius hauran d'estar dins del període comprés entre el 15 de juny i el diumenge de després del dia de Reis. No obstant açò, en aquest període hi haurà algunes excepcions de festius en els quals els comerços no obriran les seues portes, com són el 24 de juny a Alacant, el 15 d'agost a València i el dilluns de Pasqua en ambdues ciutats. En cap cas es podrà obrir el dia de Nadal, d'Any Nou, el dia de Reis, l'1 de maig ni el 9 d'octubre.

A més de les dues grans ciutats s'inclou Finestrat, Torrevella, Alboraig, l'Alfàs del Pi, Benissa, Oriola i el Pilar de la Foradada, mentre que a la resta del territori es podrà obrir 11 dies. A més a més, els festius amb possibilitat d'obertura en zones que no són ZGAT per al 2018 seran el 7 de gener, el 18 de març, l'1 d'abril, l'1 de juliol, el 25 de novembre i els 2, 8, 16, 23 i 30 de desembre. 

next