Diari La Veu del País Valencià
Belmonte assegura que ‘l’esquerra’ volia comprar el seu vot per un sou quan ella mateixa ho havia exigit

La regidora no adscrita a l’Ajuntament d’Alacant i ex de Guanyar, Nerea Belmonte, ha desvelat que en la negociació amb els partits d’esquerra se li va oferir un sou de 3.500 euros a canvi de donar suport a la candidata socialista a l’alcaldia, Eva Montesinos, en el ple d’investidura del passat dijous en què el PPCV va recuperar finalment la vara de comandament al consistori.

Segons recull Europa Press, també ha assegurat que se li va oferir anar en unes llistes electorals en els propers comicis municipals, tot i que no ha concretat quina formació li va fer l’oferta. Belmonte ha contestat així en el ple d’aquest dijous davant una pregunta in voce del regidor de Guanyar, Miguel Ángel Pavón, que ha interpel·lat el nou alcalde, Luis Barcala, sobre què creia que esperava obtindre la no adscrita, Nerea Belmonte, per a votar en blanc dijous passat i permetre la seua investidura.

Sobre aquest tema, Barcala li ha precisat que la pregunta hauria de ser què se li va oferir a Belmonte i per què finalment va votar en blanc. Per la seua banda, Belmonte, per al·lusions, ha respost a Pavón que qui li va oferir un sou de 3.500 euros va ser l’equip socialista i “no el PP”. “Encara així, la culpa és seua perquè en cap moment m’ha respectat en condicions d’igualtat amb la resta de regidors”, ha etzibat a Pavón i ha criticat als grups de Compromís i PSPV que la seua primera mesura haja sigut “demanar els sous”.

A més, ha sostingut que la voluntat de la ciutadania en favor dels partits d’esquerra va quedar “violada” per Pavón en expulsar-la del grup “sense intervindre” una denúncia judicial. Guanyar va expulsar Belmonte en març de 2016 després que es coneguera que havia concedit contractes menors a amics del seu grup.

Què diu el PSPV que li va oferir?

Des del PSPV han negat les “insinuacions falses” i han reiterat que en la negociació es va parlar de qüestions de “caràcter polític”. Per això, han desmentit qualsevol oferiment en el sentit que diu Belmonte.

La portaveu del grup municipal socialista, Eva Montesinos, ha sostingut que la negociació “no es va oferir res més enllà de la signatura del Reglament Orgànic del Ple (ROP), el document que es va signar i que no va acceptar”. “Va ser ella qui va decidir no acceptar aquesta possibilitat de tindre sou, que era el que en realitat ens estava demanant”, ha mantingut. Montesinos ha agregat, preguntada sobre si se li va oferir sou i anar en llistes, que “açò no s’ha posat damunt de la taula en cap moment i, a més, el partit socialista no utilitza tàctiques mafioses”.

Compromís apunta al PSOE

Des de Compromís, Natxo Bellido espera que Belmonte “acabe l’acudit que ha explicat” i que siga “transparent” perquè ha dit “coses molt greus”. Sobre les reunions mantingudes, Bellido ha subratllat que es parlava de la modificació del ROP i que Compromís va dir “no” quan la no adscrita “va lligar” el vot en el ple d’investidura al sou. “L’única cosa que li preocupava era el sou”, ha continuat i ha lamentat: “Segurament haurà aconseguit el sou per una altra banda”.

Bellido ha precisat que “en algun moment” va parlar amb Belmonte, però que les negociacions “les portava el PSPV; el que haja fet el PSOE no ho sé”. “No sé a qui es referia, a Compromís no es referia. Estava clar a on llançava ella la seua mirada, al partit socialista; a mi no em consta res d’això”, ha assegurat. Tot i això, ha afegit que “quan va votar el que va votar és que algú li va proporcionar això (referint-se al sou)”.

Guanyar diu que tampoc negociava

El portaveu de Guanyar Alacant, Miguel Ángel Pavón, ha remarcat que en la negociació “no estava” la seua coalició i que només hi era la direcció del PSPV. “El contacte més proper que vaig tindre va ser quan li vaig telefonar i li vaig enviar per correu el que vam comprometre. I això incloïa reformar el ROP”, ha insistit Pavón.

Preguntat pel sou i un lloc en llistes, Pavón ha al·legat: “No sé de qui parla; supose que serà del PSOE”. “Només vaig parlar amb ella per a comunicar-li que el grup de Guanyar es comprometia a defensar la proposta normativa que havia presentat en una reforma més àmplia del ROP i aprovar-ho, com apareix en el document que signem”, ha afirmat.

El portaveu de Guanyar també ha assenyalat que aquesta signatura va ser “abans” de la reunió entre Belmonte i Montesinos perquè “pogueren presentar-li alguna cosa signada i concreta”. “Nosaltres no hem sigut; com hem d’oferir-li anar en les llistes a Nerea? És de bojos”, ha conclòs.

Què demanava Belmonte?

Dijous passat, després del plenari en què Barcala va esdevenidre alcalde d’Alacant, Guanyar i la seua trànsfuga es van culpar mútuament de lliurar l’alcaldia al PPCV. La regidora no adscrita va culpar del seu vot per a lliurar l’alcaldia al PP el líder el seu anterior grup, Miguel Ángel Pavón, que al seu torn l’ha acusat de només buscar “un sou”. Belmonte, que no va fer discurs per a explicar el vot, sí que va argumentar als periodistes que havia votat en blanc perquè el seu excompany i portaveu de Guanyar, Pavón, s’havia negat a “restituir els meus drets polítics i econòmics”.

Hores després, però, Diari La Veu va destapar que l’acord signat pel PSPV, Guanyar Alacant i Compromís no donava la raó a Belmonte. El punt 9 del document, signat dimecres passat per Pavón, Montesinos i Natxo Bellido, deia el següent: “Tramitar i aprovar en el termini més breu possible –abans d’agost de 2018– la reforma del Reglament Orgànic del Ple incloent-hi les propostes remeses a l’Alcaldia en novembre de 2016 per Guanyar, PSOE i Compromís i la proposta presentada per la regidora no adscrita Nerea Belmonte Aliaga, ja informada per la Secretaria General del Ple i l’Assessoria Jurídica Municipal, a fi d’afavorir la democràcia participativa, la transparència i la restitució dels drets dels regidors no adscrits”.

Per tant, des de la nit d’aquell dimecres, Belmonte tenia garantida la restitució dels seus drets, que era la seua petició. Així doncs, el motiu per haver lliurat l’alcaldia al PP no seria el que ella va assegurar. La regidora demanava també que constara de manera explícita el sou, si bé es va ometre del document per una qüestió d’estètica política. A més, tot i tindre el compromís signat pels portaveus dels tres grups, entre les demandes de darrera hora també va exigir les signatures dels altres 11 regidors d’esquerres.

Els nous sous dels regidors

El ple de l’Ajuntament d’Alacant ha aprovat aquest dijous per unanimitat els nous sous dels regidors després del canvi de l’equip de govern. D’aquesta manera, el Partit Popular, que té l’alcaldia, tindrà set dedicacions exclusives, totes menys la del regidor Carlos Castillo, vicepresident de la Diputació d’Alacant, que ja rep uns 71.000 euros. Pel que fa a la resta, el PSPV tindrà quatre dedicacions exclusives i dues de parcials; Guanyar Alacant i Ciutadans, tres completes i dues de parcials, i Compromís, dues d’exclusives i una de parcial. Els no adscrits, és a dir, Belmonte i Fernando Sepulcre, segueixen sense sou, a excepció de les compensacions per ple. Tot i això, l’ex de Ciutadans sí que té sou com a diputat provincial.

Segons fonts municipals, Barcala cobrarà ara uns 66.000 euros bruts a l’any, mentre que la resta dels regidors populars en rebran quasi 52.000. Pel que fa a la resta de regidors, els que tinguen dedicació exclusiva i que siguen portaveus cobraran també vora 52.000 euros; els que tinguen dedicació exclusiva i no siguen portaveus, 48.000, i els que tinguen dedicació parcial, 36.000. Així, el sou que suposadament se li oferia a Belmonte es correspon amb el d’una regidora amb dedicació exclusiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa