Diari La Veu del País Valencià
Els pares ja demanen més permisos que les mares per a cuidar els fills

Al País Valencià es van gestionar 6.407 prestacions econòmiques per paternitat i 6.300 per maternitat durant el primer trimestre de 2018. En tots dos casos va ser la quarta autonomia amb un volum més gran de permisos, després de Catalunya, Andalusia i Madrid, segons dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

Amb l’aprovació de la Llei d’Igualtat, en vigor des del 24 de març de 2007, s’estableix un permís per al pare independent del de la mare. Aquest permís per paternitat, de quatre setmanes de durada des de l’1 de gener de 2017, és compatible amb el de maternitat.

Tant en el cas de la maternitat com en el de paternitat, la prestació consisteix en un subsidi equivalent al salari íntegre de la persona sol·licitant i s’abona directament per l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

Un canvi cultural

L’Institut Nacional de la Seguretat Social va gestionar a tot l’estat espanyol 62.832 prestacions per maternitat en els tres primers mesos de 2018, un 8,1% menys que en el primer trimestre de 2017. Els processos de paternitat van superar els de maternitat, ja que se’n van demanar 64.505.

Per al Ministeri d’Ocupació, el fet que s’hagen registrat més permisos de paternitat que de maternitat en el primer trimestre suposa “un canvi cultural” en el gaudi dels permisos per a la cura dels fills.

Pel que fa al conjunt de prestacions per maternitat gestionades en el primer trimestre, la major part, 61.733, van correspondre a permisos gaudits per la mare i 1.099 van ser sol·licitats pel pare després de cedir-li la mare el dret.

Les excedències, “cosa de mares”

Les dades facilitades per Ocupació inclouen informació sobre els treballadors que sol·liciten excedències per a cuidar d’un fill, de menors acollits o d’altres familiars. El País Valencià, amb 1.242 excedències, és la tercera autonomia, darrere de Madrid i Catalunya.

En aquest cas sí que hi ha una gran diferència entre les mares i els pares. Així, de les 11.757 excedències registrades a tot l’estat espanyol, 10.618 van ser sol·licitades per dones i només 1.139 per homes.

Comparteix

Icona de pantalla completa