Camps va concebre el congrés del PP a Fira València com un altre gran esdeveniment

L'expresident s'atribueix el mèrit d'unir el Partit Popular al conclave de València i de facilitar la victòria de Rajoy en 2011 per a posar fi a "l'etapa tràgica de Zapatero"
/ València
27 abril 2018 01:00h
Camps demana la dimissió de Ximo Puig per afirmar que és periodista i no tenir la llicenciatura.

Era una de les compareixences més esperades en la recta final de la comissió d'investigació de Fira València. Era el torn de l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps. Sense pèls en la llengua, amb ironia, mitges veritats i interceptat en nombroses ocasions per la presidenta de la comissió per no centrar-se en les preguntes dels diputats, Camps no va deixar ningú indiferent després de vora dues hores d'intervenció. L'orgull en referència al congrés del PP, acollit en les instal·lacions de Fira València en 2008, el va voler exhibir per a manifestar que aquell esdeveniment va ser l'inici de la victòria de l'actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en les eleccions celebrades tres anys després. "Era la imatge que necessitava el partit. Ací a València, que aleshores érem exemple de benestar després de guanyar any rere any eleccions amb majoria absoluta, aquella cita va ser essencial per a posar fi a l'etapa tràgica de Zapatero", va asseverar. 

La cita, segons Camps, va congregar al voltant de 6.000 persones, entre elles alcaldes, regidors, militants i simpatitzants en una jornada sota el sol de la "millor ciutat possible": "A València no hi ha molts espais que puguen acollir tanta gent. Per això, vam decidir organitzar l'acte en Fira València". Un esdeveniment que, tal com va explicar l'expresident, va servir per a renovar energies després de la dura derrota, en les eleccions del 2008, d'un reforçat Zapatero que havia revalidat la presidència del govern espanyol.

La factura d'aquell congrés no va ser abonada fins que, nou anys després, el jutjat de primera instància de Madrid va condemnar el PP a pagar finalment 625.000 euros. No obstant això, Camps va assegurar, en les dues ocasions que va ser preguntat per eixe assumpte, que desconeixia el motiu de l'impagament i que havia assumit que anava a càrrec de la direcció espanyola. "La factura està pagada o no? Doncs ja està", va replicar a la diputada socialista Sabina Escrig. D'aquesta manera es va llavar les mans sobre una incògnita que, de moment, la comissió no ha aconseguit esbrinar. 

"Zapatero va destrossar Espanya" 

Camps va dedicar més temps a criticar el govern espanyol presidit pel socialista Zapatero que no a explicar totes les qüestions que van plantejar els diputats presents en la comissió. Fins i tot, es va atrevir a afirmar que la gestió de l'expresident del PSOE havia sigut igual que la "d'Ortega a Nicaragua". "El congrés va permetre acabar amb la catàstrofe absoluta a què ens va portar Zapatero, ja que va destrossar Espanya", va sentenciar el popular. 

A més a més, va voler traure pit dels seus triomfs quan va ser el cap del Consell enfront de l'actual executiu de Puig: "Aquest govern està més endeutat que mai i ha rebut més diners que en anteriors ocasions. La meua inversió va ser de 16.000 milions destinats a construir col·legis, hospitals i carreteres". Una etapa que va desencadenar la seua dimissió i va donar un respir a Rajoy per a encarar unes eleccions en què el seu major rival es trobava en una situació de major feblesa després de l'esclat de la crisi econòmica en 2008. 

En acabar la seua compareixença, Camps es va pronunciar respecte a la recent dimissió de la ja expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes: "Ha hagut d'anar-se'n per un màster i el president de la Generalitat va dir que tenia la llicenciatura en periodisme i no és periodista". Així, va demanar la dimissió del president Ximo Puig considerant que mentir sobre la possessió d'una titulació universitària és més greu que la d'un màster. En realitat, l'actual cap del Consell mai no ha dit que té la llicenciatura en Periodisme, sinó que simplement és periodista. 

Uns altres protagonistes

Camps no va ser l'únic alt mandatari durant la jornada del dijous a les Corts. El també expresident de la Generalitat José Luis Olivas i Jaime Mundo, exdiputat del PP i exvocal del patronal de Fira València, també van donar explicacions de les seues responsabilitats i competències en referència amb la gestió. Olivas, per la seua part, va adoptar una actitud molt diferent de la del seu successor en la presidència de la Generalitat. Tranquil i sense oposar-se a cap pregunta, no va dubtar a mostrar la seua acceptació a la comissió i va felicitar els parlamentaris pel seu treball: "Em sembla correcta aquesta comissió. És la vostra obligació com a parlamentaris". Minuts després, el diputat Rubén Ibáñez, del mateix partit que Olivas, va exposar de manera contundent que l'únic objectiu de la comissió era "el morbo" i que no aporta cap novetat perquè "les conclusions ja estan escrites". 

next