Diari La Veu del País Valencià
La recuperada Mostra de València renuncia als luxes: No passejarem estrelles de Hollywood per la Malva-rosa

L’Ajuntament de València ha recuperat la Mostra de València, el gran festival de cinema que organitzava la ciutat del Túria des de feia més de 30 anys i que l’últim govern de Rita Barberá va suprimir adduint que la situació econòmica el feia inviable. Abans de clausurar-lo, pel Palau de les Arts es van passejar estrelles del cinema internacional que, tot i no tindre cap vincle amb l’àrea mediterrània a la qual està orientat el certamen, lluïen els seus millors vestits de gala.

Actors com Jackie Chan i Andy Garcia van pegar en el passat una volta pel passeig de la Mostra de València, un camí amb plaques dels homenatjats que s’estén des del balneari Las Arenas fins a la casa de Blasco Ibáñez, similar al passeig de la fama de Hollywood. Eixa imatge d’un famós vora mar queda descartada en la recuperada Mostra de València, que renuncia als grans luxes, tal com ha assegurat la regidora de Cultura, Glòria Tello, la presidenta de la fundació que la va recuperar la setmana passada, i també els seus directors de gestió i de programació, Rosa Roig Costa i Eduardo Guillot. Tots dos van ser nomenats aquest dijous, mentre que aquest divendres han sigut presentats a la premsa, ja que ambdós començaran a treballar des d’aquest divendres en l’organització de la 33 edició del festival de cinema.

De moment, la Mostra de València té com a seu provisional el Palau de la Música, això no obstant, Roig i Guillot es posaran a treballar per a trobar possibles sales de projecció i una seu definitiva, ha avançat. La data en què tindrà lloc serà en octubre. Sí que se sap que tindrà una secció competitiva per a llargmetratges, que s’hauran d’estrenar en el festival, i que compta amb una dotació econòmica total de 25.000 euros, encara que el pressupost per a la Mostra serà, aproximadament, de 375.000 euros.

Tant la presidenta com els dos directors han fet èmfasi que la nova Mostra de València vol aplicar seny i rebutjar les desmesures per a tindre un festival sostenible que mire sempre cap a la creació audiovisual de la zona del Mediterrani. En aquest sentit, preguntat per aquest diari, Guillot ha afirmat que el certamen “no passejarà estrelles de Hollywood per la Malva-rosa”. Ara bé, el director artístic ha assegurat que a països com França, Itàlia i Espanya hi ha indústries audiovisuals “molt potents” que compten amb artistes reconeguts que “de segur són de l’interés del públic i dels mitjans”.

La Mostra de València tornarà als seus orígens per a “projectar València com a capital de la Mediterrània”, ha explicat Tello. La intenció, tot i que aquesta serà la 33a edició, és “començar de zero”, ha indicat el director artístic, Eduardo Guillot.

La mediterraneïtat de les cintes

Els objectius dels dos responsables del festival són “recuperar un festival amb una identitat marcada”, ha dit Guillot i, per damunt de tot, posar en valor la cinematografia de l’àmbit mediterrani. Això representa que s’acceptaran pel·lícules d’aquesta zona, incloent Portugal, i, en el cas que una cinta tinga una procedència fora d’aquest àmbit, la mediterraneïtat la donarà la productora. En aquest sentit, Guillot ha recordat que moltes pel·lícules gravades a altres parts del món estan fetes per països mediterranis en coproducció, com també un film pot ser nord-americà però abordar una qüestió del Mediterrani.

Aquest any el festival serà “modest” però definirà les línies que es volen seguir amb la finalitat que la “gent sàpiga que té un festival de cinema”, una percepció que, segons Guillot, tot i l’absència dels últims anys, mai no ha acabat d’oblidar-se.

Treball amb exclusivitat

Tant Roig com Guillot treballaran en exclusivitat per a la Mostra de València. La intenció de la regidoria és, seguint altres contractes de responsables culturals, com ara el director del Palau de la Música, que els tots dos tinguen un contracte de tres anys renovables.

Roig cobrarà en brut 72.170 euros mentre que Guillot percebrà en brut 65.000 euros. Els dos directors tindran un equip integrat per personal de l’Ajuntament de València, un de perfil jurídic, un econòmic i un altre administratiu. Com altres festivals, es manté la porta oberta a externalitzar altres departaments, com ara el de comunicació de la Mostra de València.

La relació amb altres festivals serà habitual durant aquest mesos, perquè la voluntat dels directors és no “competir” amb l’oferta existent sinó cosir “sinergies”. Per això, la Mostra de València vol ser una plataforma per als llargmetratges, perquè els documentals tenen el seu festival (DocsValència) i els migmetratges el seu (La Cabina). Ara bé, això no lleva que la Mostra incloga en el conjunt de la programació alguna projecció però no dedicarà seccions competitives.

Comparteix

Icona de pantalla completa