Diari La Veu del País Valencià
Igualtat, recuperació de drets socials, ocupació i salaris dignes: les principals reivindicacions per a l’1 de Maig

Els sindicats majoritaris al País Valencià, CCOO i UGT, ja ho tenen tot preparat per a la manifestació de l’1 de Maig. Sota el lema ‘Temps De Guanyar’, els sindicats fan una crida perquè els treballadors òmpliguen els carrers per a demanar igualtat entre homes i dones, la recuperació dels drets socials perduts “després de 10 anys de crisi econòmica” i una ocupació i salaris dignes.

Les reivindicacions dels pensionistes, el finançament just, la marginació del País Valencià en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i la violència de gènere i masclista tindran també un pes important en la marxa reivindicativa. Així ho han explicat els representants d’UGT i CCOO, Tino Calero i Rafael Córdoba, que han lamentat que la recuperació econòmica no es trasllada al món laboral. Han fet referència també a les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) fetes públiques dijous, segons les quals el nombre d’aturats al País Valencià ha crescut en 3.000 persones durant el primer trimestre de 2018.

Els representants dels treballadors han denunciat que la majoria d’ocupació que es crea és temporal i precària i han lamentat que en molts casos es fan contractes a temps parcial que amaguen jornades completes en negre. També han incidit en la situació precària de les cambreres de pis i dels treballadors de plataformes digitals, emparats en el que es coneix com a economia col·laborativa. Davant aquesta situació, demanen que els salaris incrementen proporcionalment a la recuperació econòmica i que també milloren les condicions dels treballadors.

Per a aconseguir-ho, CCOO i UGT demanen un canvi de model productiu per tal que s’incentiven els llocs de treball altament tecnologitzats en el sector industrial. En definitiva, clamen per un model laborat basat en feines d’alt valor afegit per a fer del País Valencià “un territori competitiu en salaris i en servei de qualitat”. Pel que fa a les pensions, els sindicalistes han criticat el pacte del PNB i el PP que, segons ells, no és suficient i no soluciona els problemes dels pensionistes.

La marxa a València començarà a les 11.30 hores del matí a la plaça de Sant Agustí i recorrerà els carrers del centre fins al carrer de Navarro Reverter. Els sindicats també han convocat manifestacions a altres punts del País Valencià. A Alacant, començarà a les 11.30 hores a l’IES Jorge Juan; a Alcoi, a les 11.30 hores des de l’Albereda; a Elx, a les 11.30 hores a la plaça de Barcelona; a Elda començarà a les 11 hores des de l’estació d’autobusos de Petrer, i a Castelló, a les 11 hores des de Sant Lluís.

Seguretat laboral

Una altra de les reivindicacions importants del Primer de Maig d’enguany serà la seguretat laboral. En aquest sentit, les representants sindicals Marisa Baena (UGT) i Mila Cano (CCOO) han destacat que, des de la reforma laboral de 2013, la sinistralitat en la feina s’ha incrementat molt.

Segons les seues dades, la taxa de sinistralitat que es calcula sense tindre en compte l’increment de l’ocupació mostra que els accidents laborals s’han incrementat un 52% els darrers 5 anys. “És una tendència inadmissible”, han criticat les organitzacions sindicals, que han demanat un augment dels controls i de les sancions a les empreses que no compleixen els protocols de seguretat.

Comparteix

Icona de pantalla completa