Diari La Veu del País Valencià
Sagunt i Potries s’omplin de música i teatre en el seu primer cap de setmana de capitals culturals

Les localitats valencianes de Sagunt (Camp de Morvedre) i Potries (la Safor) ostenten la capitalitat cultural valenciana 2018-19, abans de passar el relleu a Gandia, i es preparen ja per a omplir els seus carrers a partir d’aquest dissabte, 28 d’abril, de música, teatre, literatura i tot tipus d’activitats que conjugaran cultura i tradició com a element de cohesió social i dinamitzador de l’economia local.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha explicat durant la presentació dels actes d’inauguració de la capitalitat que en aquesta ocasió és compartida atés que s’ha triat a un municipi de més de 5.000 habitants com Sagunt i a un altre de menor, per a posar de relleu l’esforç que es realitza en els pobles valencians independentment de la seua grandària.

Cultura va crear el projecte de Capital Cultural Valenciana per a fomentar la territorializació de la cultura en les comarques i potenciar-la des del punt de vista social i econòmic, així com per a visibilizar les iniciatives culturals que es duen a terme en els municipis. “Es basa en altres experiències engegades fa temps i que estan funcionant molt bé, com és el cas de la European Capital of Culture o les capitals culturals d’Amèrica Llatina”, ha recordat Marzà, que ha manifestat que la voluntat és que les poblacions que tenen aquest reconeixement “siguen una eina per a vertebrar culturalment el nostre país”.

A més, ha remarcat que la capitalitat fa que la cultura siga un motor econòmic en aquests municipis, tant per al sector cultural com per als sectors turístics i de serveis, gràcies a una afluència de públic més alta com a conseqüència de la programació que es proposa.

Les dues capitalitats comptaran per part de la Generalitat amb almenys una exposició, una trobada del sector cultural i activitats de les tres àrees que conformen l’Institut Valencià de Cultura: Arts Escèniques; Música i Cultura Popular, i Audiovisuals i Cinematografia.

El conseller ha concretat un dels muntatges amb el qual comptaran les dues capitalitats en les seues programacions per part de Cultura de la Generalitat: Serà l’espectacle de carrer ‘Aigua’, una coproducció de l’IVC amb el Festival Vit de Vila-real, l’Institut d’Estudis Baleàrics i la companyia Muc de Castelló.

Específicament, a Sagunt, aquest espectacle es podrà veure en el marc del festival Sagunt a Escena, que aquest estiu “serà encara més especial gràcies a la capitalitat”, aprofitant per a “obrir-ho també al públic infantil i per a involucrar encara més al teixit cultural de la ciutat, del Port i de la comarca”. De fet, comptarà amb 25.000 euros més sobre el pressupost habitual.

La Conselleria no destina un pressupost específic per a la sufragar la capitalitat, sinó que els recursos s’emmarquen dins de l’activitat que desenvolupa Cultura, que integra aquestes dues poblacions en la seua programació per a “arribar més enllà dels llocs on normalment es programa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa