Diari La Veu del País Valencià
El PSPV espera a consensuar els seus estatuts amb el PSOE abans d’aprovar-los

El PSPV celebra aquest dissabte el seu comité nacional, marcat per les diferències entre la direcció estatal i l’autonòmica. Aquestes diferències s’han fet paleses només començar l’assemblea, ja que Ferraz ha demanat suprimir de l’ordre del dia l’aprovació dels estatuts del partit socialista del País Valencià.

I és que la norma que proposava el PSPV establia certa autonomia organitzativa respecte a la direcció estatal i la relació que tindrien sengles organitzacions autonòmiques i estatals. En aquest sentit, els estatuts del PSPV s’assemblen als dels socialistes bascs, que ja estan aprovats. Malgrat els precedents, la direcció de Pedro Sánchez i José Luis Ábalos ha demanat a Ximo Puig poder estudiar i analitzar “les relacions provincials i comarcals” abans que el text siga aprovat.

Així s’ha traslladat als assistents al comité, que per assentiment han votat deixar de banda l’aprovació d’aquests estatuts per a comités posteriors. Presa aquesta decisió, el PSPV ha fet una crida a la unitat del partit “i perquè la reestructuració s’acabe en aquest congrés”.

Les discrepàncies entre les dues direccions van començar l’any passat, quan el PSPV es va decantar per Susana Díaz com a candidata a la presidència del PSOE. En un congrés estatal marcat per la tensió i la divisió, va ser finalment l’equip de Pedro Sánchez el que va eixir-ne guanyador.

Durant el seu discurs inaugural, Ximo Puig ha començat criticant la sentència del judici a ‘La Manada’ per a passar a afirmar que el PSPV no vol ser el primer partit de l’esquerra valenciana, “sinó el primer partit valencià”. D’aquesta manera, Puig ha apostat per “ampliar” en 2019 el “canvi” que s’ha realitzat en aquests quatre anys amb “un govern transformador i els alcaldes i alcaldesses” de la formació. Així, ha manifestat que aquest Comité Nacional és un “punt de partida”, una vegada acabat el “procés intern democràtic” que ha viscut el partit durant els últims mesos per a triar les noves executives a tots els nivells.

No obstant això, el secretari general ha assegurat que també hi ha hagut “decisions doloroses” al llarg d’aquest temps. Ha posat com a exemple Alacant, on l’exalcalde socialista, Gabriel Echávarri, va dimitir, i la nova candidata a l’alcaldia, Eva Montesinos, no va aconseguir els 15 vots necessaris per a ser investida, per la qual cosa el govern ha passat al popular Luis Barcala.

Així, ha considerat que el nou primer edil alacantí “no té la legitimitat democràtica suficient”, però ha destacat que els socialistes “no volen canviar les regles”. Puig també ha aprofitat per a criticar el PP, que segons ha afirmat només ajuda els ajuntaments del seu color.

A més, ha assegurat que el PSPV continuarà treballant per a millorar la vida dels valencians. Així, ha posat de manifest que “no hi ha cap indicador econòmic” que pose en dubte que la qualitat de vida dels valencians és millor ara que fa tres anys. Per això, ha assegurat que “no hi ha valors que facen avançar més la societat que el socialisme i la socialdemocràcia”.

Pel que fa al cas del finançament del PSPV en les campanyes electorals del 2007 i 2008, el president de la Generalitat ha defensat el seu partit i ha assenyalat que el finançament “no ha sigut il·legal i que ningú no s’ha aprofitat d’ell”.

Puig ha destacat que el seu partit s’ha expressat amb “claredat” i que “des del primer dia” han “donat la cara”. El cap del PSPV ha destacat que el partit “vol ser coherent i exemplar”, i per això no han reaccionat com ho fa el PP, que “sempre fa el mateix: criticar primer els jutges, la policia i els periodistes”. “Nosaltres respectem la justícia i fins i tot les informacions que no són certes, així com la llibertat i el treball de les Forces i Cossos de Seguretat”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa