Diari La Veu del País Valencià
Sis negocis de València sense hereus s’asseguren la supervivència gràcies a sis emprenedors sense negoci

Les botigues de tota la vida, els comerços del barri, el quiosc i el bar de baix de casa són eixos establiments que doten de personalitat una ciutat. Eixos que quan pengen el cartell de “tancat per jubilació” deixen un buit important als carrers. Per a tractar de posar remei a aquesta situació, l’Ajuntament de València va crear el programa Reactivem, que consisteix a posar en contacte propietaris de negocis que funcionen i que no tenen qui se’ls vulga quedar amb emprenedors que busquen una empresa de la qual encarregar-se.

Reactivem fa quatre mesos que funciona i des de València Activa asseguren que ho fa molt bé. Fins al moment s’ha aconseguit emparellar 6 emprenedors amb 6 negocis. Dos d’ells estan en la zona de Juan Llorens i Àngel Guimerà. Encara que el programa està obert a tot tipus de negoci, la majoria de les empreses que s’apunten són comerços tradicionals com papereries i quioscos i botigues de roba i complements. També tenen un pes important els bars i les cafeteries.

El primer èxit del programa es va anunciar el dia de la seua presentació: un xic de 22 anys es va quedar un negoci de restauració de tota la vida al barri de Patraix. “Un negoci que anava a abaixar la persiana ha trobat algú jove que se n’encarregue”, va celebrar la regidora.

Segons expliquen els impulsors de Reactivem, hi ha molts emprenedors disposats a posar-se al capdavant d’algun negoci, però a les empreses els costa més apuntar-se. Durant la presentació del programa, en desembre, la regidora d’economia, Sandra Gómez, va explicar que molts propietaris tenen por que els nous gerents no continuen els valors amb els quals ells van fundar el seu negoci i potser per això alguns són reticents a deixar-lo en mans desconegudes.

De fet, fins al moment s’han inscrit 60 emprenedors i només 32 cedents de negocis i s’ha aconseguit emparellar-ne sis. Durant el procés, Valencia Activa sempre està present, ja que són els encarregats de trobar la persona idònia per a quedar-se el negoci oferit. Una vegada els propietaris i l’emprenedor s’han conegut i han fet efectiu l’acord de transmissió, València Activa ajuda el propietari en el procés de formació de l’emprenedor. Així, els dos conviuen durant un temps i donen a la clientela una sensació de continuïtat i que el negoci es queda en bones mans.

València Activa també fa un pla de viabilitat del negoci i assessora l’emprenedor sobre com modernitzar o innovar en el negoci, sense que aquest perda el seu toc especial. Es mantenen darrere de l’emprenedor fins que aquest consolida el seu “nou negoci”.

“El negoci va bé, però ens volem jubilar”

Però trobar el negoci o la persona adequada per a quedar-se’l no és sempre fàcil. Això ho sap bé Amparo Villalba, propietària d’un negoci de venda de material elèctric a Calixte III. Ella i el seu marit ja fa quasi tres anys que volen jubilar-se i quan van conéixer Reactivem es van apuntar de seguida. “Em va semblar una idea molt atractiva”, assegura Villalba. Malauradament, però, encara no han tingut sort.

“És una llàstima que a cap emprenedor li acople aquesta botiga; està en un bon barri i funciona molt bé”, lamenta Villalba, que insisteix que volen deixar el negoci per a jubilar-se i no perquè no funcione bé. Creu que el problema és que encara no s’ha trobat cap emprenedor amb prou diners per a pagar el transport. “Però anem baixant el preu”, assenyala.

Si troben algú, Villalba estarà ahí “per a ajudar en el que faça falta”. Passarà hores a la botiga, el posarà al dia amb els preus, els proveïdors i el funcionament de la botiga. “També li presentaré els clients de tota la vida, que vull que vegen que deixe la botiga en mans de confiança; així no se n’aniran a cap altra”.

“És una idea molt romàntica, però no sempre funciona”

En l’altra cara de la moneda està José Llorens, un emprenedor que encara no ha trobat el negoci que li convé. “Pense que des de Reactivem encara no saben ben bé com fer els emparellaments”, lamenta. “La pàgina web ho ven com una idea molt romàntica, i ho és, però no sempre funciona”.

Llorens busca regentar un quiosc o una papereria per a vendre coses “típiques de la terreta”. Des de Reactivem li han oferit dos negocis, però no s’acoplaven a les seues necessitats. Un per llunyania i l’altre perquè li’l donaven completament buit i tancat. Llorens confessa que està un poc “desencantat” perquè això no era el que li havien explicat. “Se suposa que el programa consisteix a donar una continuïtat a un negoci, no a reobrir-lo”, lamenta.

Considera que amb la reobertura del negoci tancat ja s’ha perdut la clientela i la continuïtat i que el propietari no estarà allí per a ajudar-lo en el procés d’adaptació, “com se suposa que seria”. Això no sap “si és culpa de Reactivem” o seua, però està “desencantat”.

No obstant això, continua a l’espera de rebre una cridada que li anuncie la disponibilitat d’un negoci que s’adapte a allò que ell espera.

Comparteix

Icona de pantalla completa