Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa un pla per a evitar el consum de tabac a les platges

El diputat de Compromís en les Corts Valencianes, Jordi Juan, ha presentat una proposta perquè el Parlament valencià inste el Consell a crear una Xarxa de Platges sense Fum, “amb vocació educativa i no sancionadora, a la qual es puguen adherir voluntàriament els ajuntaments valencians per a desnormalitzar el consum de tabac en les platges, reduir la contaminació i protegir el medi ambient”.

Segons ha explicat el diputat en un comunicat, “a nivell mundial s’estima que cinc bilions de burilles són tirades al medi ambient cada any, la qual cosa suposa la primera font de brossa en el món i la forma més comuna de deixalla en el medi marí”.

Així mateix, el parlamentari de Compromís ha explicat que una burilla “contamina huit litres d’aigua de mar i fins a cinquanta litres d’aigua potable”. “Per aquesta raó, amb l’objectiu de reduir el consum de tabac i els seus efectes contaminants en les platges, diversos municipis han engegat iniciatives destinades a convertir els seus arenals en espais lliures de fum i burilles”, ha assenyalat.

“El primer a desenvolupar aquesta iniciativa va ser el municipi de Baiona (Pontevedra) en 2012. Poc després, des de la mateixa administració gallega es va crear la ‘Rede Galega de Praias sen Fumo’, a la qual ja s’han adherit 46 arenals de 27 municipis”.

Així, ha destacat Juan que la iniciativa “no té caràcter sancionador, és a dir, no hi ha vigilància especial ni se sanciona els fumadors, sinó que és de caràcter voluntari i divulgatiu per a promoure hàbits de vida saludable i de respecte al medi ambient amb campanyes de sensibilització per part dels ajuntaments”.

Després de l’experiència gallega, més municipis de l’Estat s’han sumat a la iniciativa i han desenvolupat el seu propi projecte, com per exemple Sant Feliu de Guíxols (Girona), Mogán (Las Palmas de Gran Canaria), la platja de Talamanca i Santa Eulàlia a Eivissa o la platja de Motril a Granada.

Així mateix, el diputat ha indicat que “també és important realitzar un conjunt d’accions per a conscienciar la ciutadania sobre la contaminació que produeixen les burilles en el medi ambient i, especialment, en el mar, així com fer una campanya de promoció de la Xarxa de Platges sense Fum a través de diversos canals per a convidar i incitar els ajuntaments a adherir-se”, ha conclòs el diputat Jordi Juan.

Comparteix

Icona de pantalla completa