Diari La Veu del País Valencià
Obres Públiques adjudica la construcció del primer tram de l’Anell Verd Metropolità de València

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha adjudicat les obres per a la construcció del primer tram de l’Anell Verd Metropolità de Valéncia, el conegut com a Tram 6, Montcada-Meliana, per un import 908.151,16 euros, segons ha informat el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, qui també ha confirmat que les obres començaran en els pròxims dies.

El Tram 6, que s’iniciarà en Montcada, discorrerà pels camins de servei del Barranc del Palmaret i del Carraixet, des dels quals es té una àmplia panoràmica de l’Horta de València. Des d’allí, vorejarà el casc urbà de Vinalesa i es dirigirà cap a Meliana, travessant l’horta de Bonrepòs i Mirambell i de Cases de Bàrcena. El tram ara adjudicat finalitzarà en la carretera CV-300, en l’extrem oest del terme municipal de Meliana, punt de connexió amb el futur Tram 7, Meliana-Port Saplaya.

Com ha explicat Carlos Domingo, aquest tram tindrà una longitud total de 6,5 quilòmetres i travessarà els municipis de Montcada, Alfara del Patriarca, Vinalesa, Carpesa (València), Bonrepòs i Mirambell, Cases de Bàrcena (València) i Meliana, en els quals es procedirà a la implantació d’una via ciclista per als vianants contínua, “aprofitant els camins rurals existents i els carrers per als vianants”.

També es procedirà a senyalitzar tot l’itinerari de l’anell verd metropolità de València amb una senyalització d’identitat pròpia. A més, ha afegit Domingo, “s’inclouran cartells informatius i divulgatius de les característiques ambientals i culturals de la zona, així com d’altres béns d’aquesta naturalesa pròxims al traçat”.

Tram 6 de l’Anell Verd de València. / CONSELLERIA D’HABITATGE.

El departament que dirigeix María José Salvador també crearà en aquest tram de l’Anell Verd Metropolità àrees de descans cada 1,5km-1,8km que inclouran cartells informatius de les zones d’interés properes al traçat i es regeneraran les zones degradades limítrofes a l’itinerari principal, així com es realitzarà la neteja i revegetació de les més significatives. El director general ha destacat que les solucions de fermes adoptades “s’enfoquen cap a la sostenibilitat en reciclar ‘in situ’ els paviments actuals, estabilitzant-los amb ciment, a fi de reduir la generació de pols, i conjugar la durabilitat amb una reduïda necessitat de manteniment”.

Anell Verd

L’Anell Verd Metropolità de València és un corredor circular de més de 52 km, destinat als vianants i ciclistes, que travessarà les comarques de l’Horta de València. Per a la seua materialització pràctica, l’Anell Verd s’ha dividit en 9 trams que s’aniran desenvolupant progressivament. Aquesta actuació s’inclou dins del Programa FEDER 2014-2020, el capítol corresponent del qual a les noves actuacions en matèria de sengles ciclables i carrils bici a desenvolupar per la Generalitat en tot l’àmbit territorial del País Valencià està dotat amb 34,8 milions d’euros, dels quals la Unió Europea en finança el 50%. D’aquesta quantitat, una part important es destinarà al conjunt de les actuacions corresponents a l’Anell Verd Metropolità de València.

Connectar l’Alt Palància

La Federació d’Associacions de Veïns de Paterna i Acció Ecologista Agró han presentat un projecte de connexió de la via verda d’Ulls Negres i la via Xurra amb el Parc Fluvial del Túria i Anell Verd Metropolità usant com a nexe entre elles el paratge de Les Moles, a Paterna, un projecte que ha defensat l’associació Per l’Horta en un comunicat.

Així, l’associació ha valorat el desenvolupament d’infraestructures no motoritzades per zones periurbanes de València, que articulen els usos tradicionals de la terra -agrícola i forestal- amb el coneixement del medi ambient i la defensa del territori.

Un sistema d’infraestructures per a acostar els usuaris al seu entorn proper perquè “puguen conéixer els valors productius, ambientals, socials i culturals del territori al que estan vinculats”. Per l’Horta ha considerat que aquest és “un pas important en la protecció dels espais verds periurbans, ja que si no es coneixen, no es valoren i si no es valoren és molt difícil aconseguir la seua protecció”.

Una vegada finalitzades les obres d’enllaç entre la via ciclista d’Ulls Negres i la via Xurra, el resultat serà un itinerari ciclopeatonal entre la ciutat de València i la seua àrea metropolitana i Barraques (Alt Palància), que superarà els 100 quilòmetres de longitud.

Per açò, dónes FAVEPA (Federació d’Associacions de Veïns de Paterna), València amb bici-AE Agró i la Plataforma La Mola Verda plantegen la connexió, a través de l’Anell Verd Metropolità, d’aquestes vies amb el paratge dels Moles i d’ací al Parc Fluvial del Túria, amb continuïtat cap a les comarques del sud a través de la via ciclista del Saler i la xarxa de camins rurals de l’Horta Sud, la Ribera i la Safor. Com a resultat, la via verda més llarga de tot l’estat espanyol.

El paratge dels Moles ja compta amb una trama de sendes que aconsegueix tota la seua superfície i la connecta amb el Parc Natural del Túria, els diferents barris de Paterna, Burjassot, Godella, Sant Antoni i el futur Anell Verd Metropolità, enllaçant diferents espais i usos, com l’horta, camps de secà i zones forestals.

Per l’Horta ha apostat per l’impuls a l’ús racional i sostenible d’aquests espais i infraestructures, que donen servei a la demanda creixent de persones i col·lectius que reclamen l’impuls de la mobilitat no motoritzada, i que demanden vies interconnectades que faciliten l’accés a peu i amb bicicleta a tots els racons de les comarques valencianes.

Unes vies que, a més, respecten la xarxa de camins agrícoles i l’ús tradicional de la terra i que són protagonistes de les polítiques de mobilitat dels països més avançats del nostre entorn”.

Comparteix

Icona de pantalla completa