Diari La Veu del País Valencià
Cas Blasco / El judici quedarà aquesta setmana vist per a sentència
Europa Press / València

El tribunal de la causa, presidit per Pilar de la Oliva, ha reservat inicialment el dimarts, dijous i divendres -en sessions de matí i vesprada- perquè les parts, acusacions i defenses, exposen els seus informes definitius i el cas quede vist per a sentència. No obstant açò, no es descarta que haja d’habilitar-se algun dia més, depenent de l’extensió dels informes.

El judici afronta d’aquesta manera la seua recta final després de 28 sessions al TSJ i després de la declaració d’uns 40 testimonis i perits. Inicialment estava previst l’interrogatori a 63 testimonis, però la xifra s’ha reduït notablement posat que les parts han renunciat a les seues citacions. Un dels testimonis als quals es va renunciar va ser a l’exconseller de Justícia i actual fiscal de l’Audiència de València Jorge Cabré.

La vista, fruit de dos anys i mig de recerca judicial que va començar a un jutjat ordinari de València, va arrancar el 7 de gener amb nou acusats: l’exconseller del PP i actual diputat No Adscrit en Les Corts Rafael Blasco; l’empresari, actualment a la presó, Augusto César Tauroni; el que fos sotssecretari de la Conselleria, Alexandre Catalá; l’exdirector general, Josep María Felip; l’excap del servei de Cooperació, Marc Llinares; l’excap de gabinet de Blasco, Xavier Llopis; l’exsecretària general de Cooperació, Tina Sanjuán; el president de la Fundació Cyes, Marcial López; i una treballadora d’aquesta fundació i parella seua, Josefa Cervera.

Tots ells van intervenir -segons el fiscal-, d’alguna manera, en el presumpte frau de les subvencions, per les quals la Fundació Cyes va rebre al voltant d’1,6 milions d’euros per a dos projectes de proveïment d’aigua a Nicaragua, dels quals solament van arribar a la seua destinació 43.000 euros, ja que la resta es va destinar a la compra de quatre immobles a València -tres pisos i un garatge- i a pagar uns 400.000 euros a una empresa propietat de Tauroni per treballs d’assessorament -Fiscalia contempla que aquesta quantitat era el 25 per cent de la comissió que li requeria per intervenir perquè l’entitat fóra la beneficiària de les ajudes-.

Rafael Blasco, qui s’enfronta a 14 anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, tràfic d’influències i falsificació documental, es va defensar de les acusacions i va afirmar que ell no era el garant dels diners de les subvencions atorgades per l’extinta conselleria, al mateix temps que va negar haver mantingut una relació d’amistat o de confiança amb Tauroni.

Algunes de les testificals més dures contra Blasco varen ser les de quatre tècnics de l’extinta conselleria que van mostrar el seu rebuig a tramitar l’acta d’ajudes amb la Fundació Cyes. Aquests van afirmar que l’exconseller “s’enfadava” quan s’oposaven i els va arribar a dir que havien de “confiar” amb ell, perquè sabia que l’entitat tenia “acreditada” l’experiència prèvia, requisit del qual, no obstant açò, segons han declarat els perits, no hi havia constància.

Comparteix

Icona de pantalla completa