Diari La Veu del País Valencià
El Síndic de Greuges adverteix que Igualtat no ha donat resposta a més d’un centenar de peticions

El Síndic de Greuges ha presentat aquest dimecres l’informe anual del passat exercici. Aquest estudi, entregat prèviament al president de les Corts pel Síndic Major José Cholbi, ha posat de relleu “el dany considerable” que ha produït la Conselleria d’Igualtat, dirigida per Mónica Oltra, per incomplir la seua obligació legal de col·laborar amb aquesta institució equivalent al Defensor del Poble davant de la ciutadania. “La situació a la qual s’ha arribat resulta difícilment sostenible”, ha explicat Cholbi durant la roda de premsa d’aquest matí acompanyat pels dos síndics adjunts Ángel Lluna i Carlos Morenilla.

L’informe mostra que, de les tretze Administracions que no han contestat a les peticions d’informació de la institució després de diversos requeriments, la Conselleria d’Igualtat ocupa el primer lloc, amb 133 queixes, i, a més, en 95 resolucions no han donat resposta als recordatoris del Síndic.

Així doncs, Cholbi ha lamentat que, per primera vegada, en un destacat nombre d’expedients ha hagut de dictar resolucions sense haver rebut “resposta alguna” de la Conselleria, després de reiterats requeriments i de més de quatre mesos d’espera. Una situació que, segons ha explicat, significa un incompliment de la llei de la institució. Així mateix, ha remarcat que desconeix si les raons d’aquestes anomalies “es deuen a la falta de mitjans o a una deficient organització dels mateixos”. No obstant això, ha manifestat de manera contundent que la seua obligació legal és la de “denunciar davant les Corts l’avançada deterioració d’aquesta situació”, atés que “afecta la protecció dels drets de persones en greus dificultat”.

Sobre aquest tema, Ángel Lluna ha considerat “sorprenent” el comportament del departament d’Oltra a causa de “l’elevat nombre de casos que no ha respost a la petició d’informació o que ho ha fet passats quatre mesos des que es va sol·licitar” i també per l'”elevat nombre que no ha respost a les resolucions del Síndic”. “Aquesta falta de col·laboració no afavoreix el prestigi de la institució”, ha destacat.

La supressió dels concerts de Batxillerat i el plurilingüisme, entre les principals queixes rebudes

Tal com constata l’informe, el passat any el 59% dels problemes que va investigar el Síndic de Greuges va estar relacionat amb l’àmbit educatiu. Concretament, es van presentar un total de 6.661 queixes de les quals 5.147 corresponen a accions per la supressió d’unitats concertades de batxillerat en centres educatius del País Valencià i les 618 restants, a la “disconformitat” amb el nou model lingüístic educatiu més conegut com el plurilingüisme.

En matèria de Medi ambient, la institució va tramitar un total de 2.891 queixes de les quals 1.322 van ser pel tractament d’aigües residuals a l’Illa de Tabarca i 341 van estar relacionades amb els problemes del soroll al barri de Russafa de València. A l’àrea de sanitat, d’altra banda, es van rebre 2.290 queixes, 1.183 per la falta de desfibril·ladors en instal·lacions esportives i altres relacionades amb les llistes d’espera o les infraestructures sanitàries.

En matèria de dependència, les queixes per l’aplicació de la llei han sigut un total de 937 i les més habituals es van referir als retards en el reconeixement de les prestacions reconegudes.

Una reducció del 72% respecte a 2014

Després de fer-se públic l’informe de la Sindicatura de Greuges respecte a 2017, la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, ha destacat que el nombre de queixes de la ciutadania a la Sindicatura de Greuges en relació a la gestió de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha descendit un 72% des de 2014, últim any de gestió de l’antic govern.

Ferrando ha indicat que les queixes adreçades a la Conselleria d’Igualtat han passat de 4.423 en 2014 a les 1.208 que van haver-hi en 2017, la qual cosa al seu judici evidencia que la gestió d’aquest departament “va per bon camí i així ho reconeix el síndic”.

En el cas concret de la gestió de la dependència, Ferrando ha indicat que la mitjana de queixes entre 2015 i 2018 és de 591, enfront de les 1.535 que va haver-hi entre 2011 i 2014. “És a dir, el Consell del Botànic ha rebut un 61% menys de queixes respecte a la gestió de l’antic govern”, ha explicat.

La secretària autonòmica també ha volgut destacar que l’informe de la Sindicatura reconeix el treball de la Conselleria per a donar seguretat a les entitats sense ànim de lucre amb el Decret d’Acció Concertada o les mesures per a resoldre els casos de responsabilitat patrimonial, tenint en compte la recomanació del síndic de no computar els terminis de caducitat fins al moment en què s’acorde el tancament del procediment administratiu.

En relació a la col·laboració entre la Conselleria i la Sindicatura de Greuges, Ferrando ha recordat “la falta de personal en la Generalitat, que ha sigut assumida fins i tot per les Corts Valencianes, que van aprovar una resolució exigint al govern nacional que eliminara la taxa de reposició que impedeix al Consell la contractació de personal funcionari”.

En aquest punt, ha assenyalat que des de novembre de l’any passat la relació entre la Conselleria i la Sindicatura de Greuges es realitza via electrònica, la qual cosa permetrà agilitar els tràmits de resposta de la Conselleria a les demandes del Síndic.

Comparteix

Icona de pantalla completa