Diari La Veu del País Valencià
Els treballs d’exhumació de la fossa 128 de Paterna esperen trobar restes de 130 afusellats pel franquisme

Els treballs d’obertura d’una fossa del cementeri de Paterna, la 128, han començat aquest dimecres amb l’estimació de poder trobar de 120 a 130 cossos afusellats durant el franquisme procedents de localitats de les demarcacions de València, Múrcia, Granada, Jaén, Toledo, Ciudad Real i Guipúscoa.

En l’acte d’inici d’aquesta actuació, finançada per la Diputació de València, han estat presents la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo; el president de l’Associació de Víctimes, Daniel Galán, i el director arqueològic de l’empresa que va a dur a terme el treball, Miguel Mezquida.

Pérez Garijo ha indicat que la Diputació és “la primera i de moment l’única administració pública” que està finançant l’exhumació de fosses perquè és “una prioritat política”. Es tracta de la cinquena fossa que s’obrirà des de l’inici de la legislatura i s’espera arribar a exhumar un 20% de les fosses comunes del cementeri de Paterna, ha explicat. La diputada ha aprofitat per a mostrar la seua solidaritat amb els familiars de les víctimes, que “porten tota la vida esperant aquest moment i és alguna cosa que no es podia allargar ni un minut més”.

A l’acte també han assistit el diputat d’Hisenda i alcalde de Faura, Toni Gaspar; l’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, i el regidor de Memòria Històrica de Silla, Valentín Mateos, que esperen que a la fossa es troben les restes de veïns de les seues poblacions.

El president de l’Associació de Víctimes, Daniel Galán, ha explicat que l’exhumació és un pas més d’un procés que porta en marxa des de 2015 i que té l’objectiu de “dignificar la memòria” dels represaliats durant la dictadura. “Busquem veritat, justícia i reparació”, ha afegit Galán.

Els treballs d’excavació i exhumació de la fossa comuna, a càrrec de l’equip d’ArqueoAntro, es prolongaran durant els pròxims dos mesos. En una setmana esperen arribar a les restes i després s’iniciarà el procés de delimitació de la fossa i el començament de les exhumacions.

Una vegada finalitzats els treballs de camp, s’enviaran les mostres a l’Escola de Medicina Legal de la Universitat Complutense de Madrid, on s’estudien les restes exhumades i, posteriorment, una empresa farà les anàlisis de les mostres d’ADN de les famílies involucrades en el procés.

Aquestes anàlisis, juntament amb els estudis arqueològics i antropològics, permetran la individualització i identificació completa de les restes de les víctimes per a ser retornades als seus parents en un termini màxim de dos anys. La Junta de Govern de la Diputació va aprovar fa uns dies la nova convocatòria de subvencions per a la realització de projectes de recuperació de la memòria històrica en la demarcació de València els beneficiaris de la qual seran ajuntaments i mancomunitats, i entitats i associacions privades sense ànim de lucre.

Comparteix

Icona de pantalla completa