El Banc de Terres de València ja media entre propietaris de parcel·les i llauradors interessants a llogar-les

L'Ajuntament comptarà amb la Fundació Mundubat, que identificarà els propietaris dels camps abandonats, i amb el Col·legi d'Enginyers, que assessorarà els possibles arrendataris
/ València
3 maig 2018 01:00h

Les persones que tinguen la propietat de camps en desús i vulguen llogar-los ja poden oferir-los al Banc de Terres de València, un registre municipal públic i gratuït al qual també es poden inscriure els llauradors interessats a cultivar eixes parcel·les.

Amb aquest instrument, que ja està en funcionament des que el passat dilluns va entrar en vigor l'Ordenança que el regula, l'Ajuntament farà de mitjancer entre l'oferta i la demanda de les terres de cultiu al terme de València i assessorarà les dues parts, ha informat el consistori en un comunicat.

La regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha donat compte aquest dijous de la posada en marxa d'aquest servei gestionat a través del Consell Agrari Municipal amb la col·laboració de dues entitats amb les quals l'Ajuntament ja ha signat sengles contractes. D'una banda, ha explicat Castillo, es troba la Fundació Mundubat, que s'encarregarà d'identificar les propietats agrícoles que estan abandonades i desenvoluparà campanyes per a despertar l'interés de la propietat pel Banc de Terres. D'altra banda, el Col·legi d'Enginyers Agrònomos de Llevant desenvoluparà l'assessorament jurídic i tècnic dels propietaris i arrendataris i la mediació entre la propietat i les potencials persones arrendatàries.

"La vocació d'aquest Banc de Terres és fer visibles els terrenys que estan disponibles al terme municipal i podrien ser aptes per a l'aprofitament agrícola, amb la finalitat d'optimitzar l'espai agrícola, revalorar els terrenys i incrementar la qualitat d'horta", ha explicat la regidora, qui ha concretat que el primer treball és elaborar un mapa amb les terres susceptibles de formar part d'aquest banc. En aquest sentit, ha explicat que a hores d'ara "no se sap quantes parcel·les conformaran aquest registre, la inscripció en el qual és totalment voluntària". "Pel que fa a les parcel·les de titularitat municipal en sòl no urbanitzable, només en tenim tres, amb les quals no podem comptar per diferents motius", ha afegit.  

Pel que fa a l'interés que pot motivar la propietat de sòl agrícola a incloure les seues terres en el Banc, Consol Castillo ha recordat que es podran obtenir nous ingressos, evitar costos de manteniment i mantindre la capacitat agronòmica i productiva de les seues terres gràcies al seu arrendament. A més, "tot i que les relacions són entre particulars, el fet que estiga l’Ajuntament darrere dóna seguretat tant a la propietat com a les persones interessades en cultivar eixes terres", ha afegit.

Qualsevol persona interessada es pot dirigir al telèfon gratuït 010 o donar-se d'alta directament al portal Banc de Terres de la Diputació de València. Per últim, la regidora ha explicat que amb el Banc de Terres també es pretén donar solució a la creixent problemàtica ambiental que se'n deriva de l'abandonament de terrenys, com ara l'increment del risc d'incendi, la proliferació de plagues i de rosegadors, l'erosió del sòl, la proliferació d'abocaments incontrolats de deixalles, la degradació paisatgística. Però, a més a més, "evitem la pèrdua de bagatge cultural que suposaria la interrupció en la transmissió a les futures generacions dels coneixements de les pràctiques agrícoles associades", ha conclòs.

next