Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol amplia en 18 hectòmetres cúbics els transvasaments del Tajo-Segura per a maig i juny

La Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo Segura ha autoritzat aquest divendres dos transvasaments de 38 hectòmetres cúbics que es realitzaran al maig i al juny des de la conca del Tajo a la del Segura, el màxim possible a autoritzar en aquestos moments.

Segons han informat fonts del Ministeri d’Agricultura, aquesta autorització es produeix en constatar-se que els embassaments de capçalera, Entrepeñas i Buendía, han passat a situació 2, és a dir, que han augmentat el seu volum d’aigua. Això ha permés augmentar la quantitat. En concret, han assenyalat que a data d’1 de maig alberguen un total de 670 hectòmetres cúbics.

Així, el ministeri ha precisat que aquestos 38 hectòmetres cúbics no són addicionals als 20 hectòmetres cúbics ja autoritzats en el mes d’abril, sinó complementaris. En abril, es van aprovar tres transvasaments per a d’abril, maig i juny de 60 hectòmetres cúbics, de tal manera que es transvasarien 20 hectòmetres cúbics per cada mes.

Una vegada fet el d’abril, el Ministeri d’Agricultura ha aprovat afegir 18 hectòmetres més per als mesos de maig i juny, de manera que el total transvasat seran 38 hectòmetres.

Abans d’aquest transvasament d’abril, l’última transferència d’aigua des dels embassaments Entrepeñas-Buendía (Tajo) al Segura es va autoritzar el 10 de maig de 2017, per un total de 7,5 hectòmetres cúbics, ja que després d’aquella data els embassaments van baixar dels 400 hectòmetres cúbics d’aigua emmagatzemada. Aquest és, precisament, el límit que marca la possibilitat o no de transvasar.

Per la seua banda, el govern de Castella-la Manxa va anunciar el passat 1 de maig que recorrerà el triple transvasament perquè considera que és “absolutament injust”. A aquestes crítiques s’han sumat hui la consellera de Foment del Govern de Castella-la Manxa, Agustina García Élez, que ha advertit al govern estatal que seguiran actuant per totes les vies jurídiques. A més, ha lamentat que la decisió s’ha pres des de Madrid sense consultar el govern autonòmic i sense tindre en compte l’estat de les conques del Tajo.

Comparteix

Icona de pantalla completa